Pusztitó lézerfegyvert vetnek be az oroszok

Jurij Boriszov, a katonai fejlesztésekért felelős miniszterelnök-helyettes soha nem hallott orosz katonai titkokat árult el egy moszkvai konferencián szerdán. A tisztviselő elmondása szerint titkos lézerfegyvert vet be a hadsereg Ukrajnában. A Zadiráról nyilvánosan szinte semmit sem tudni.

2022. május 18., 21:50

Szerző:

Oroszország szerdán közölte, hogy új generációs lézerfegyvereket használ Ukrajnában drónok és egyéb harci eszközök elpusztítására. Vlagyimir Putyin elnök 2018-ban egy sor új fegyvert mutatott be, köztük egy új ballisztikus rakétát, víz alatti nukleáris drónokat, egy szuperszonikus fegyvert és egy új lézerfegyvert – írja az Index

Bár az új lézerfegyverek működéséről keveset tudni, az orosz elnök korábban megemlítette az egyiket, amelyet Alexander Peresvet középkori ortodox harcos után Peresvetnek neveztek el.

Az orosz légvédelmi fegyver akár a Föld körül keringő műholdakat is képes likvidálni.

Egy titkos szuperfegyver Jurij Boriszov katonai fejlesztésekért felelős miniszterelnök-helyettes egy moszkvai konferencián elmondta, hogy a Peresvetnél már léteznek hatásosabb orosz rendszerek. Boriszov egy keddi tesztet idézett, amelyen egy lézerfegyver öt másodperc alatt elpusztított egy 5 kilométer távolságra lévő drónt.

Arra a kérdésre, hogy használnak-e ilyen fegyvereket Ukrajnában, Boriszov azt mondta: „Igen. Az első prototípusokat már használják ott is”, majd ezután elmondta, hogy a fegyver neve „Zadira”. A Zadiráról nyilvánosan szinte semmit sem tudni, de 2017-ben az orosz média szerint az orosz állami nukleáris vállalat, a Roszatom segített a kifejlesztésében.

(Kiemelt képünk: Orosz páncélozott járművekből álló konvoj halad egy autópályán az Oroszország által 2014-ben bekebelezett dél-ukrajnai Krím félszigeten 2022. január 18-án. Oroszország a becslések szerint 100 ezer katonát és harcjárművet vonultatott fel az elmúlt hetekben Ukrajna északi, keleti és déli határa térségében, ami miatt Kijev és a nyugati országok attól tartottak, hogy Moszkva Ukrajna elleni támadásra készül.
MTI/AP)