Prigozsint tiltólistára tették az orosz sajtóban? Ő ezt állítja

Prigozsin szerint szembetűnően keveset foglalkoznak a Wagner csoport Bahmut elfoglalásában betöltött szerepével, ez és az, hogy a győzelmi beszédét sem adták le, pedig csak egy dolgot jelenthet: kellemetlenné vált Moszkva számára. 

2023. május 28., 16:17

Szerző:

Meg van róla győződve Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsapat vezetője, hogy a Kreml magas rangú tisztviselői megtiltották, hogy tudósítsanak róla az állami médiában. Egyúttal figyelmeztetett arra, hogy az ilyen félrevezető hozzáállás hónapokon belül az orosz nép ellenreakciójához fog vezetni – írja a Reuters nyomán a Népszava.

Prigozsint az bosszantotta fel, hogy a Bahmut bevételéről szóló orosz beszámolókban lényegesen lekicsinyítették a Wagner szerepét és az ő győzelmi beszédét sem játszották be. Mellesleg magának a városnak az elestét is elhallgatták majdnem egy napon át. A zsoldosvezér emiatt a hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy

a Wagner nem egy csúszós szappandarab, amit ide-oda tologathatnak a bürokraták.

Jevgenyij Prigozsin a közelmúltban nem először szúrt oda a Kremlnek – emlékeztet a lap –, egy Konsztantyin Dolgov Kreml-párti bloggernek adott interjújában például kijelentette, hogy az 1917-es polgárháborúhoz hasonló helyzet ismétlődhet meg Oroszországban. Szerinte

Moszkva a „nácimentesítéssel” pont az ellenkezőjét érték el annak, amit akart: az ukrán hadsereg az egyik legerősebb lett, az ukrán nép pedig immár „mindenki számára ismert nemzet az egész világon”.

Szerinte Oroszországnak statáriumra, újabb mozgósításokra van szüksége, illetve arra, hogy néhány évet „észak-koreai életmóddal” húzzon ki.

(Kiemelt képünk: A Concord – a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz köthető cég – sajtószolgálatának Telegram-fiókján 2023. május 5-én közzétett felvételen látható, amint Jevgenyij Prigozsin az orosz hadsereg legfelsőbb vezetőihez fordul, miközben egy meg nem nevezett helyszínen az általa elesett Wagner-harcosokként bemutatott holttestek előtt áll.)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

2024. május 15., 15:21

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.