Újabb Pfizer és Moderna gyárak nyílnak

Francia, német és amerikai gyártósorok jönnek létre. 

2021. augusztus 24., 18:44

Szerző:

Az Európai Gyógyszerügynökség újabb gyártóhelyet hagyott jóvá a BioNTech és a Pfizer által kifejlesztett, Comirnaty néven ismert vakcina gyártására a franciaországi Saint-Rémy-sur-Avre-ban. A francia Delpharm gyógyszergyár üzeme 2021-ben mintegy 51 millió koronavírus elleni vakcinaadagot biztosít. Továbbá az EMA új gyártósor üzemeltetését hagyta jóvá a BioNTech németországi Marburgban található gyártóüzemében, amely így 2021-ben mintegy 410 millió adag oltóanyaggal lesz képes növelni a gyártókapacitást.

Közölték azt is, hogy az uniós gyógyszerügynökség egy újabb gyártóhely számára engedélyezte az amerikai Moderna gyógyszervállalat által kifejlesztett, Spikevax nevű vakcina gyártását. Az új telephely az Egyesült Államokban, Indiana állam Bloomington városában található. A telephelyet a New Jerseyben bejegyzett Catalent multinacionális gyógyszervállalat üzemelteti.

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta, hogy a BioNTech/Pfizer és a Moderna gyógyszercégek növeljék kapacitásaikat a koronavírus elleni vakcináik gyártására. Erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatott kedden. Az EMA engedélye nem igényli az Európai Bizottság jóváhagyását, a telephelyek azonnal megkezdhetik a koronavírus elleni vakcinák gyártását.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcinájának használatát javasolta használatra, amit a bizottság engedélyezett. Az ügynökség emellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a CureVac CVnCoV nevű vakcináját, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináját.

(Kiemelt kép: Christof STACHE / AFP)