Peking szerint nem számít a választási eredmény, az USA nem támogatja Tajvan függetlenségét

 Laj Csing-tö nyerte az elnökválasztást Tajvanon. Peking a választási eredményre úgy reagált, hogy nem számít, mert nem befolyásolja Kína újraegyesülését. Az Egyesült Államok kijelentette, hogy nem támogatja Tajvan függetlenségét. 

2024. január 14., 09:11

Szerző:

A kínai Tajvani Ügyek Irodájának szóvivője, Csen Pinhua úgy reagált, a tajvani választás eredményére, hogy „az elnök- és parlamenti választás Tajvanon megmutatta, hogy a DPP nem képviseli a mainstream közvéleményt a szigeten”. Csen alighanem arra utalt, hogy míg az elnökválasztást meglehetősen simán nyerte Demokratikus Progresszív Párt (DPP) jelöltj  Laj Csing-tö, addig a parlamenti választáson a legnagyobb párt az ellenzéki Kuomintang lett, egy hellyel többet megszerezve, és nyolc hely jutott az újonnan induló Tajvani  Néppártnak is, így a leendő kormánynak sok tárgyalásra és kompromisszumra lesz majd szüksége az előrehaladáshoz – írja a 444. Csen kijelentette, hogy a választás eredménye nem fogja befolyásolni az alapvető felállást és fejlődési trendeket, és nem fogja eltéríteni a Tajvani-szoros mindkét partján élő honfitársak közös törekvését a szorosabb kapcsolatok kialakítására: nem fogja tudni akadályozni Kína újraegyesülésének elkerülhetetlen folyamatát. 

Az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, miután a Kína szorításában lévő szigetország elnökválasztását a függetlenségpárti elnökjelölt, Lai Csing-te nyerte – írja a Népszava.  Antony Blinken amerikai külügyminiszter mindemellett gratulált Lai Csing-te győzelméhez, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok „elkötelezett a Tajvannal való béke és stabilitás fenntartása, valamint a nézeteltérések békés, kényszertől és nyomástól mentes megoldása mellett”. 

A Reuters azt írja, hogy Tajvan legjelentősebb nemzetközi támogatója és fegyverszállítója az Egyesült Államok, annak ellenére, hogy nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatai a szigettel. Mindemellett a Biden-adminisztráció tart attól, hogy a választások kimenetele és az új tajvani kormányzat révén kiéleződhet a konfliktus Kínával, amely változatlanul saját részének tekinti Tajvan területét és látszólag az erőszak alkalmazásától sem riad vissza, hogy a szigetet ellenőrzése alá vonja. A tajvani kormány most arra számít, hogy Kína várhatóan megpróbál majd nyomást gyakorolni a sziget leendő elnökére, partjainak közelében végrehajtott újabb katonai manővereket is beleértve.

(Kiemelt képünkön: Lai Ching-te (l), a kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) és Hsziao Bi-khim (r), a megválasztott alelnök ünnepel, miután megnyerte a 2024-es tajvani elnökválasztást Tajpejben, Tajvanon, 2024. január 13-án. Tajvan a 64 éves, Harvardon végzett orvost választotta meg, aki májusban teszi le esküjét, és meghosszabbítja pártja harmadik egymást követő kormányzását Tajvanon. Fotó: Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun az AFP-n keresztül.)