Öt perc alatt nyolc évet kapott egy emberi jogi aktivista

Több mint nyolc év börtönbüntetésre ítéltek egy emberi jogi aktivistát.

2022. január 25., 15:28

Szerző:

Egy ötperces tárgyaláson több mint nyolc év börtönbüntetésre és hetven korbácsütésre ítélték Nargesz Mohammadi iráni emberi jogi aktivistát – közölte a nő férje, a Párizsban élő Tagi Rahmani a Twitteren.

Rahmani még decemberben elmondta: az aktivistát azzal vádolják, hogy Szaúd-Arábiának kémkedett. Vasárnapi bejegyzésében a férfi azt írta:

felesége senkivel sem kommunikálhat, még ügyvédjeivel sem.

Az aktivistát a múlt héten átszállították a Teheránhoz közeli Garcsak börtönbe. Korábban az evini létesítményben tartották fogva magánzárkában.

Nargesz Mohammadit novemberben tartóztatták le, miután részt vett egy megemlékezésen, amelyet a 2019-es tüntetések egyik áldozatának szerveztek. Elfogása során bántalmazták, majd azt mondták neki, hogy életbe lépett büntetése, amelyet 2021. május 22-én szabtak ki rá – írta honlapján a Front Line Defenders jogvédő szervezet.

Egy teheráni bíróság akkor 30 hónap börtönre és 80 korbácsütésre ítélte a nőt.

A döntés ellen az Európai Unió is tiltakozott, és méltányossági okokra hivatkozva kérte Mohammadi ügyének felülvizsgálatát.

Mohammadi többször állt bíróság előtt az elmúlt években. 2016-ban tíz év börtönbüntetésre ítélték az iszlám köztársaság biztonságának veszélyeztetése, kormányellenes propaganda terjesztése, valamint illegális csoport létrehozása és működtetése miatt, de idő előtt, 2020 végén elengedték.

Mohammadi ismert emberi jogi aktivista Iránban, a halálbüntetés egyik harcos ellenzője. Korábban mérnökként és újságíróként dolgozott, majd az időközben betiltott Emberi Jogok Védelmezőinek Központja nevű szervezet szóvivője lett.

2018-ban Szaharov-díjjal jutalmazták munkásságát.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Unsplash)