Összefog Irán és Kína: 25 évre szóló megállapodást kötöttek

A közlekedési szektorban, az energiaügyekben és az ipar területén erősödik az együttműködés.

2021. március 27., 12:07

Szerző:

Az átfogó, politikai, stratégiai és gazdasági területre kiterjedő egyezményt szombaton írja alá Teheránban Vang Ji kínai külügyminiszter és iráni hivatali partnere, Dzsavád Zarif – értesült az MTI.

Az iráni kormánynak meggyőződése, hogy a hosszú távú megállapodás „nagyon hatékonyan” előmozdítja majd a kínai-iráni viszony elmélyítését – így a szóvivő.

Szajed Hatebzade felidézte, hogy öt évvel ezelőtt, amikor Hszi Csin-ping kínai elnököt látták vendégül hivatalos látogatáson Teheránban, öt évre szóló, hasonló államközi megállapodást írtak alá. Ennek eredményeként Irán és Kína szorosabbra fűzte az együttműködést többek között a közlekedési szektorban, az energiaügyekben és az ipar területén.

A mostani egyezmény részletei egyelőre nem ismertek - írta az AFP francia hírügynökség. Ami máris tudható azonban az, hogy Teherán szerint ez egy 25 évre tervezett együttműködési program, "teljes útiterv" politikai, stratégiai és gazdasági záradékokkal. Peking részéről pedig a megállapodás része az Új Selyemút néven ismert infrastrukturális projektnek.

A két ország közötti forgalom 2020-ban mintegy 16 milliárd dollár volt, míg 2014-ben 51,8 milliárd dollár. Korábban Kína az iráni olaj egyik legjelentősebb vásárlója volt.

A beszámolóban arról nem esik szó, hogy az iráni iszlamista politikai hatalom bírálatot fogalmazott volna meg Kínával szemben a Hszincsiang Ujgur Autonóm Tartományban élő muszlim kisebbséggel szembeni bánásmódja miatt.

Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter az egyike azoknak, akinek a neve elnökjelöltként felmerült az idén júniusban esedékes iráni elnökválasztáson, a hivatalos jelöltállításra azonban még több mint egy hónapot várni kell.

(Kiemelt kép: EPA | Abedin Taherkenareh)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).