Több halálos áldozatot követelt a belharc egy libanoni palesztin menekülttáborban

Már legalább kilenc halálos áldozata van a dél-libanoni Ajn el-Helva palesztin menekülttáborban három napja tartó összecsapásoknak, amely a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom tagjai és a különböző iszlamista fegyveresek között tört ki - közölte a libanoni hadsereg szóvivője hétfőn.

2023. július 31., 17:49

Szerző:

Fadi Abu Íd ezredes hozzátette, hogy a tábor ellenőrző pontjánál őrt álló két libanoni katona könnyebben megsebesült az összetűzésekben. A libanoni hadsereg csak a tábor előtti ellenőrzőpontot üzemelteti, és általában be sem lép a menekülttábor területére, amelyet a palesztin frakciók irányítanak.

A libanoni felek és a palesztin frakciók egy részének tűzszünetre irányuló erőfeszítései ellenére „mostanáig nem szűntek meg a lövöldözések és a robbantások a táborban” – mondta Adnan Rifai, a tábort igazgató testület egyik tagja.

Az összecsapás még szombaton robbant ki, miután egy ismeretlen fegyveres megpróbálta megölni Mahmud Kalil iszlamista milicistát, de ehelyett egyik társával végzett. Vasárnap iszlám milicisták agyonlőtték Abu Asraf al-Armusit, a Fatah mozgalom egyik palesztin tábornokát és három kísérőjét egy parkolóban – közölte egy palesztin tisztségviselő. Ezt követően még vasárnap a palesztin frakciók közös nyilatkozatban jelentették be, hogy tűzszüneti megállapodásra jutottak egy békéltető megbeszélésen, amelyet az Amal és a Hezbollah síita szervezetek vezetői rendeztek Szaidában, de a megállapodás gyorsan összeomlott.

Szaidának a menekülttáborral szomszédos több negyedéből sok helyi lakos elmenekült, miután a táborból kilőtt eltévedt lövedékek az ottani épületekbe, ablakokba és boltokba csapódtak be. A szaidai állami kórházból kimenekítették a munkatársakat és a betegeket.

Nadzsib Mikáti libanoni ügyvivő miniszterelnök és a palesztin elnök is saját közleményben ítélte el az összecsapásokat vasárnap. Ajn el-Helvában mintegy 54 ezer palesztin él, és nem ritkák a rivális palesztin csoportok közötti összecsapások. Legutóbb két hónapja jelentettek fegyveres összetűzést a táborból, előtte pedig márciusban is konfliktus tört ki.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) adatai szerint Libanonban több mint 450 ezer palesztin menekült él, többségük 12 menekülttáborban. A táborokban sokszor rosszak a körülmények, az itt élőkre pedig munkavállalási korlátozások is vonatkoznak.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Juszef Badaui)

16:24

A szlovákiai választási kampányban terjesztett álhírek miatt az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetéssel sújthatja mindkét népszerű közösségi felületet. A digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény alapján ugyanis a techcégeknek már szigorúbban kellene szűrniük a platformjaikon terjedő dezinformációkat.