Országszerte és Kijevben is megszólaltak a légvédelmi szirénák

Szerte Ukrajnában és a fővárosban, Kijevben is megszólaltak a légvédelmi szirénák, egy újabb orosz rakétatámadást jelezve, közölték helyi tisztségviselők pénteken.

2022. december 16., 08:52

Szerző:

 Kirilo Timoseko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, ne hagyják figyelmen kívül a légvédelmi szirénákat, maradjanak az óvóhelyeken.

Oroszország október óta több támadási hullámot hajtott végre az ukrán energetikai infrastruktúra ellen, ami az országban áramkimaradásokat okozott. Vitalij Kim, a dél-ukrajnai Mikolajiv régió kormányzója ugyancsak a Telegramon arról számolt be, hogy legalább 60 orosz rakétát észleltek az ukrán légtér felé tartva. Egy részük már Észak-Ukrajna felett van.

A Reuters brit hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy az ukrán légvédelmi rendszerek működésbe léptek Kijev felett.

(Kiemelt kép: Ukrán rendőr céloz a levegőben közeledő öngyilkos drónra Kijevbe 2022. október 10-én. Fotó: Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.