Az oroszok Facebook-hirdetésben reklámozzák, hogy Magyarország engedélyezte a Szputnyik-vakcinát

Máris elindultak az első Facebook-hirdetések a Magyarországon engedélyezett Szputnyik V-ről Oroszországban.

2021. január 21., 22:09

Szerző:

Úgy tűnik előre betárazhattak a hirdetésre, mert csupán néhány órával azután, hogy Magyarország ideiglenes engedélyt adott a brit AstraZeneca és a Szputnyik V orosz oltóanyag használatára, már erről szóló hirdetések jelentek meg a Facebookon.

A szponzorált poszttal, úgy tűnik, reklámarcai lettünk a Szputnyik V oltóanyagnak, mert az oroszok igyekeznek a közösségi oldal és az egész világ tudtára adni, hogy hazánk első EU-s országként, engedélyezte a szert. A hirdetés a hvg.hu szerint nálunk is angol nyelven jelenik meg, ami nem annyira előnyös, hiszen aki nem tud angolul, annak, csak két zászló egymásba fonódó képe sugallhatja, hogy megállapodás történt, de aligha kattintanak rá. 

A poszthoz egy link is tartozik, amelyre tovább lépve arról olvasni, hogy

a döntés nagyon fontos, mert azt bizonyítja, hogy az oltóanyag 90 százalék feletti hatékonyságát és biztonságát nagyra értékelik magyar partnereink.

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban a Facebookon videóüzenetben tudatta, hogy ma Moszkvába megy.

 

Később pedig arról is hírt adott, hogy az orosz fővárosban elég hideg van, -10 fok, de ő akkor is állja a sarat és elment futni. 

 

Nemzetközi kezdeményezést jelentett be az Egészségügyi Világszervezet hétfőn Genfben. A WHO megpróbálja 20 éven belül 2,5 százalékkal csökkenteni a mellrák miatti halálozási arányt. Hat daganatban elhunyt nő közül egy mellrákban veszti életét.

 

Irán üzembe állította az új generációs centrifugákból álló harmadik urándúsító kaszkádját is a natanzi földalatti atomlétesítményében.  Ez a lépés újabb megsértését jelenti az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött többhatalmi megállapodásnak - emlékeztetett rá a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

 

Nagyszabású tüntetést rendezett nőnapon Varsóban a Nők Sztrájkja elnevezésű, a szabad abortuszért küzdő mozgalom. A tüntetők lezárták a Központi pályaudvar előtti kereszteződést, és aláírásokat gyűjtöttek a "legális terhességmegszakítás" állampolgári törvénytervezetéhez. Miután a rendőrség közbeavatkozott, dulakodás tört ki.

 

Ezrek tüntettek hétfőn Pakisztánban az egyenjogúságért, dacolva a vallási szélsőségesekkel. A nagyobb városokban nők, férfiak és gyerekek ezrei meneteltek kezükben a szexuális zaklatást, a lehetőségek hiányát és az igazságtalanságot bíráló feliratokat tartalmazó transzparensekkel.