Oroszország megtiltotta a berepülést két Fehéroroszországot elkerülő légitársaságnak

Összesen hat járat nem léphetett be a légtérbe, kettőt törölni is kellett emiatt.

2021. május 28., 12:13

Szerző:

Oroszország az Air France és az Austrian Airlines Oroszországba tartó járatainak repülési tervét is elutasította, emiatt mindkét társaságnak törölnie kellett a járatait – írja a BBC. Mint ismert, az EU vezetői arra kérték az európai légitársaságokat, hogy kerüljék a belarusz légteret, miután a múlt héten Minszkben leszállásra kényszerítették a Ryanair gépét, hogy letartóztathassák Roman Pratasevics fehérorosz disszidens újságírót és barátnőjét.

Oroszország a Belarisszal szembeni embargók miatt azonban megtagadta ezt, és inkább az európai gépeket nem engedik leszállni. Vlagyimir Putyin ugyanis Oroszország a tavaly – sokak szerint csalással – újraválasztott fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka legfőbb támogatója. Oroszország pedig a két európai légitársaság járatának kitiltásával megtette első válaszlépéseit a szövetségesét sújtó szankcióval szemben.

A BBC beszámolója szerint az orosz lépés miatt az Austrian Airlines két járatát kellett törölni: egy Bécsből Moszkvába tartó utasszállítót, illetve egy, a kínai Nancsingből az orosz légtéren át Bécsbe tartó teherszállító járatot. Az Air France négy, Párizs és Moszkva között közlekedő járatát volt kénytelen törölni. Az osztrák külügyminisztérium közleményében „teljes mértékben felfoghatatlannak” minősítette az orosz lépést. A francia közlekedési minisztérium az AFP-nak adott válaszában rejtélyesen arról beszélt, hogy „a kölcsönösség elvét tiszteletben kell tartani”.

(Kiemelt képünk illusztráció: Creative Touch Ltd./Nurphoto/AFP)