Energiaválság: az oroszok inkább elégetik a földgázt

Naponta mintegy tízmillió dollár értékű földgázt égetnek el a légkörben egy oroszországi cseppfolyós gázt tározó telepen, ezzel súlyosan szennyezve a légkört, ráadásul teljesen fölösleges és logikátlan módon

2022. augusztus 26., 09:32

Szerző:

Naponta 4,3 millió köbméter földgázt égetnek el egyszerűen a légkörbe egy északnyugati cseppfolyós gáztelepen Oroszországban, ezzel nem csupán súlyosan növelik a légköri szennyezést, de értékes fűtőgázt is pazarolnak. A BBC riportja, amit magyarul a 444.hu szemlézett, ismerteti, a finn határhoz közel eső portovajai létesítmény az Északi Áramlat gázvezeték fontos elemeként eredetileg Németországba szánta volna a cseppfolyós gázt, de az ukrajnai megszállás utáni, európai politikai elhidegülés miatt eladni már nem tudták nekik, tárolni azonban veszélyes, cseppfolyósítani így már valószínűleg nem érdemes.

Ezért a gázt egyszerűen, égetés útján a légkörbe eresztik ki. Ez azonban a klímaváltozást erősíti, mivel iszonyatos mennyiségű szén-dioxidot ereszt ki a légkörbe.

Az ebből adódó, súlyos környezetszennyezést pedig a határ túloldalán a finnek jelezték. Észlelték továbbá, hogy a hőmennyiség is drámaian megnőtt az erőmű körül. A gáztelepen történetkre több magyarázat is kínálkozik, talán az orosz üzemeltető, a Gazprom attól félt, hogy az eladatlan gáz veszélyesen tárolható csupán, de az is felmerült, hogy a szennyezés egyszerűen az Oroszország elleni szankciók miatti bosszú.

A Gazprom mindenesetre nem reagált az ügyben médiamegkeresésekre.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gerhard Schröder volt német kancellár a Gazprom Portovaja-öbölben nyílt gáztelepének megnyitásán 2011-ben. Most itt égetik el a földgázt. Fotó: ALEXEY NIKOLSKY / RIA NOVOSTI / AFP)