„Ember, nem is tudom, hogy éltem túl” - mondta az orosz katona, aki egyedül maradt meg 300 fős zászlóaljából

Őt és zászlóalját is teljesen veszni hagyta az orosz hadvezetés, mondta el egy orosz katona egy elfogott telefonbeszélgetésben.

2023. március 22., 08:18

Szerző:

A csodával határos módon menekült meg egy orosz katona a kelet-ukrajnai fronton, miután teljes, 300 fős zászlóalja odaveszett az ukránok elleni harcban Avgyijivka mellett. A Szabad Európa angol kiadása tette közzé azt az telefonbeszélgetést, amelyet az Andrej-álnevű sorkatona Iván nevű barátjával folytatott. Ebben elmondta, egyedül neki sikerült kijutnia a húsdarálóból, ahol teljes, 300 fős alakulatát lemészárolták.

„Ember, nem is tudom, hogy éltem túl. Én vagyok az egyetlen a csapatomból, aki még életben van” – mondta, el, miközben tíz percen keresztül zokogott.

Azután beszámolt arról, sokan még csak húsz évesek voltak a zászlóaljban és a szeme láttára haltak meg. Noha Moszkva próbálja korlátozni a frontról a hátországba a visszatérő katonák, vagy kintről a családnak telefonáló mozgósítottak által elmondottak kiszivárgását, ez mégis rendre megtörténik.

A most ismertetett telefonbeszélgetésben Andrej elmondta, egyáltalán nem törődik azzal a hadvezetés, hányan halnak meg közülük. Március 1-én őt, és csapatát két páncélozott járműben szállították a frontra a donyecki szaakdárok, majd különösebb instrukciók nélkül lerakták őket a nyílt mezőn. Alig tudtak körülnézni, máris egy brutális támadás közepébe kerültek, és esélyük sem volt. A sebesülteken sem segített senki, azokat a mezőn hagyták meghalni.

Andrej arról is beszámolt, mit mondtak nekik a frontra szállítás előtt a tisztek: „Ti csak hús vagytok nekünk, semmi több. Felejtsétek el a kitüntetéseket és a jutalmakat, amiket ígértek nektek. Sosem léteztek.”

Avgyijivkát az orosz hadsereg Bahmuthoz hasonlóan elkezdte bekeríteni, áttörést azonban a nyugati fegyverekkel és kiképzőkkel megtámogatott ukrán hadsereg ellen egyelőre nem tudtak elérni, így lövészárok-harc alakult ki a megerősített állásokban.

(Kiemelt kép: orosz katonai járművek a Krímben, Armjanszknál. Fotó: STRINGER / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.