Bocsánatot kért áldozata özvegyétől a bicikliző civilt meggyilkoló orosz kiskatona

Bocsánatot kért az a 21 éves orosz katona áldozata özvegyétől, aki egy 61 éves bicikliző civilt lőtt le ok nélkül Kijev közelében.

2022. május 19., 21:03

Szerző:

Bocsánatot kért a tárgyalóteremben áldozata özvegyétől, Katerina Salipovától Vagyim Sisimarin, a 21 éves orosz katona, aki a vád szerint egy 61 éves bicikliző civilt gyilkolt meg Csupakivka faluban, Kijev közelében. A tankparancsnokként az orosz hadseregben szolgáló Sisimarint később az ukrán hadsereg elfogta, most pedig háborús bűnök miatt állt ukrán bíróság elé.

Sisimarin beismerő vallomást tett és azt mondta, „elismerem bűnömet, és azt kérem, bocsásson meg!” miközben áldozata özvegye felé fordult.

Az özvegyet tanúként hallgatták meg, ő elmondta, amikor férjéhez odaszaladt már halott volt, az orosz fiú egyszerűen főbelőtte a fegyvertelen, idős férfit. „Csak ordítani tudtam. Rengeteget ordítottam” – mondta el Salipova. Később azt is hozzátette, nem ellenzi, hogy Sisimarint egy fogolycsere keretében kiadnák Oroszországnak, mert fontosabb, hogy a saját hadifoglyaik vissza tudjanak térni Ukrajnába.

A Kreml korábban a tárgyalásra úgy reagált, arról nem kaptak hivatalos információt, és mivel már nincs Ukrajnában diplomáciai képviseletük, lehetőségük a katonai jogi védelmének megszervezésére korlátozott.

(Kiemelt kép: Vagyim Sisimarin, háborús bűnökkel vádolt orosz kiskatona (balra) egy ukrajnai tárgyalóteremben. Fotó: Sergei Supinsky / AFP)

Tegnap 19:44

Fico egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában árulta el, mire lehet  számítani tőle. 

Tegnap 19:00

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat „példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

Tegnap 18:32

Ötvennégy éves korában elhunyt Varga Veronika francia-magyar színésznő – tudatta családja vasárnap.

Tegnap 18:27

Érvénybe lépett vasárnap a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó új megállapodás, amely a rendkívül heves vitákat szító egykori észak-írországi protokoll egyes előírásait enyhíti.