Nagy ukrán ellentámadás indult, ezen múlhat minden

Megindult az ukrán ellentámadás az oroszok által tartott, Harkovot és a Donyec-medencét összekötő izjumi hídfőállás ellen, ha sikerül visszavenni, az fontos fordulat lehet a háború menetében.

2022. június 16., 15:27

Szerző:

Nagyszabású hadműveletet indított az ukrán hadsereg az oroszok által tartott izjumi hídfőállás visszafoglalására. Az Azonnali beszámolója szerint

a katonáknak az utolsó pillanatban sikerült pontonhidakat létesíteni a Donyecen Protopopivka falu mellett, mielőtt az orosz támadók a teljes Donbászt sikeresen elfoglalhatták volna.

Izjum márciusban már sokat szerepelt a hírekre, a stratégiai ponton elhelyezkedő átkelő biztosítja az ukrán kézen lévő Harkov és a főleg orosz kézen lévő Donyec-medence közötti összeköttetést. Amíg tehát orosz kézen van, addig a Donbász feletti ellenőrzésre is jó esélyük van.

Mivel az izjumnál találkozó főúton az oroszok már több egységet is sikeresen átdobtak a Donyec folyón, ezért visszafoglalása ezeket a csapatokat sikeresen elvághatja az orosz főerőktől, ami az ukrán hadsereg egyik legfontosabb stratégiai célja.

(Kiemelt kép: Az ukrán speciális haderő egy tagja gyakorlaton Harkov mellett. Fotó: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.