Irodát nyitott Kijevben a Nemzetközi Büntetőbíróság

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) megnyitotta kijevi irodáját, amely a legnagyobb a hágai után.

2023. szeptember 14., 20:35

Szerző:

Andrij Kosztyin ukrán főügyész azt hangoztatta, hogy „ez döntő szakasza az igazság helyreállítására irányuló törekvésünknek”. Kijevben márciusban jelentették be, hogy az ICC rövidesen irodát nyit Kijevben „hogy alaposabban vizsgálhassák az Ukrajnában elkövetett nemzetközi bűncselekményeket”.

Ukrajna különbíróságot szeretne felállítani a 2022. február 24-én indított orosz támadás miatt, hogy vádemelés történjen az orosz vezetők ellen.

„A bűnöző orosz rendszerrel szemben Ukrajnának nincs mit rejtegetnie” 

– jelentette ki Andrij Kosztyin. Megígérte, hogy országa lehetővé teszi az ICC szakértői számára a bűncselekmények színhelyéhez, a bizonyítékokhoz és a tanúvallomásokhoz való hozzáférést.

„Megteszünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy biztosítsuk: az ICC szakértői saját szemükkel láthassák az agresszor bűntetteinek következményeit, és független következtetéseket vonhassanak le„ – szögezte le Kosztyin, hozzátéve: céljuk annak elérése, hogy az agresszort felelősségre vonják az elkövetett bűncselekményekért.

Július elején egy másik nemzetközi iroda nyílt meg Hágában, ami Kijev szerint a különbíróság létrehozásához vezető első „történelmi lépés”. Az Ukrajna ellen Elkövetett Agressziós Bűntettet vizsgáló Nemzetközi Központnak (ICPA) ukrán, európai uniós, egyesült államokbeli és a Nemzetközi Büntetőbíróságnál dolgozó ügyészek a tagjai.

A hágai székhelyű ICC márciusban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen „ukrán gyermekek deportálása” miatt.

(Kiemelt kép: Kijev, 2022. február 16. Ukrán kisgyerek áll a nemzeti egység napja alkalmából kifeszített 200 méteres nemzeti zászló alatt a kijevi Olimpiai Stadionban 2022. február 16-án. MTI/AP/Vadim Ghirda)