Orosz-ukrán háború: Finnország is kész menekülteket fogadni

A skandináv országok elítélik az Ukrajna elleni orosz hadműveletet.

2022. február 24., 12:05

Szerző:

A nem NATO-tag Svédország és Finnország is elítélte csütörtökön az Ukrajna elleni orosz hadműveletet, az európai biztonsági rend elleni támadásnak minősítik azt, és Finnország közölte, hogy kész ukrán menekülteket fogadni. A NATO-tag Norvégia pedig a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezte az orosz offenzívát, és bejelentette, hogy biztonsági okból nagykövetségét Kijevből a nyugat-ukrajnai Lvivbe (Lembergbe) helyezi át. A szintén NATO-tag Dánia is elítélte az orosz támadást.

Az ukrajnai válság és az orosz fenyegetés miatt a két nem tag skandináv országban ismét fellángolt a társadalmi vita arról, hogy csatlakozzanak-e a NATO-hoz, bár mindkét kormány egyelőre kizárja ezt.

Helsinkiben csütörtök reggel rendkívül tanácskozást tartott Sauli Niinistö államfő és Sanna Marin miniszterelnök. A kormányfő bejelentette, hogy szükség esetén készek menekülteket fogadni Ukrajnából.

Magdalena Andersson svéd kományfő pedig azt mondta újságíróknak, hogy Peter Hultqvist védelmi miniszter áttekinti, mi módon tudnák megerősíteni Ukrajna képességét az orosz inváziónak való ellenállásra.

(Kiemelt kép: Autóval távoznak az emberek Kijevből 2022. február 24-én. Fotó: Sergey Dolzhenko / AFP)