Orosz-ukrán háború – A cseh kormányfő nem ért egyet Orbánnal

Mutatjuk, mennyire nem. 

2022. március 16., 15:56

Szerző:

Ukrajnának most leginkább fegyverekre és haditechnikára van szüksége, hogy sikeresen meg tudja védeni magát az orosz támadás ellen – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában, miután visszatért az ukrán fővárosból, ahol kedden lengyel és szlovén kollégájával együtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint Denisz Smihal ukrán kormányfővel találkozott.

„Az oroszok nagy túlerőben vannak, és az ukránoknak most elsősorban légvédelmi rakéták és tankelhárító lövedékek, páncéltörők kellenek. Ha ezekkel Ukrajna rendelkezni fog, képes lesz megvédeni magát”

– mondta a cseh kormányfő a prágai katonai repülőtéren megtartott sajtótájékoztatóján. Petr Fiala úgy vélte: amennyiben Európa és a NATO továbbra is kitart Ukrajna támogatásában, és következetesen alkalmazza az Oroszország elleni gazdasági szankciókat „esély van a (konfliktus) békés, diplomáciai megoldására". 

A kijevi tárgyalások tartalmáról szólva Fiala elmondta: a felek felvetették olyan szövetség létrehozását is, amelyben a részt vevő országok menedéket adnának az orosz hadsereget elhagyó katonáknak.

Az ukránok az életükért, a hazájukért és a szabadságért harcolnak, de egyben a többi európai országért is harcolnak

– fogalmazott a cseh kormányfő. „Támogatnunk kell őket ebben a harcban. Azért utaztunk oda személyesen, hogy kinyilvánítsuk: a harcban nincsenek egyedül. Mi velük vagyunk" – szögezte le Petr Fiala. Petr Fiala hangsúlyozta, hogy Csehország továbbra is határozottan kiáll Ukrajna mellett és minden módon, beleértve a fegyverszállításokat is, „támogatni fogja harcát az orosz megszállók ellen".

A magyar miniszterelnök cseh kollégájával ellentétben kormányával egyetemben azt hangsúlyozza az orosz-ukrán háború kitörése óta, hogy Magyarország semmilyen katonai jellegű segítséget nem fog nyújtani Ukrajnának. 

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor magyar (b2), Mateusz Morawiecki lengyel (háttal), Eduard Heger szlovák (j, takarásban) és Petr Fiala cseh kormányfő (j), valamint Boris Johnson brit miniszterelnök (b) a V4-ek és az Egyesült Királyság csúcstalálkozóján a londoni Lancaster House-ban 2022. március 8-án. A csúcstalálkozó fő témája az ukrajnai háború. Mellettük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)