Orosz segítséget kérnek a törökök ellen a szíriai kurdok

A szíriai kurd haderő arra kérte Moszkvát, hogy segítsen lebeszélni a török elnököt a kurd területek ellen indítandó katonai offenzíváról - közölte kedden a szíriai kurdok katonai főparancsnoka.

2022. november 29., 19:47

Szerző:

Mazlum Abdi internetes sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt mondta, hogy „török támadás esetén a szíriai kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) védekezni fog, de kénytelen lesz kiterjeszteni a háborút a teljes határövezetre".

Törökország november 20-án indított légicsapássorozatot az északkelet-szíriai kurd hadállások ellen, mert Ankara terroristának tekinti a kurd fegyvereseket. Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig a múlt héten jelentette ki, hogy „a megfelelő pillanatban a szárazföldi támadást is elindíthatja”.

Mazlum Abdi ezért találkozott szombaton az északkeleti Kámisli város katonai repülőterén a Szíriában állomásozó orosz haderő vezetőjével, Alekszandr Csajkóval. Arra kérte a tábornokot, hogy járjon közben a török támadások leállítása érdekében.

A találkozó előzménye, hogy az utóbbi napokban a Damaszkusz szövetségeseként számon tartott Oroszország és a szíriai kurdok támogatójaként ismert washingtoni kormány is arra kérte a török vezetést, hogy „legyen visszafogott a kurd kérdésben”.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) aktivistahálózat adatai szerint a november 20-a óta ismétlődő török légicsapások eddig 75 halálos áldozatot követeltek, több mint tíz civil és a szíriai hadsereg katonái is életüket vesztették.

A szíriai kurdok az országban 2011-ben kirobbant polgárháború folyamán jelentős területet foglaltak el és tartanak ellenőrzésük alatt a török-szíriai határ mentén, ami kiváltotta Törökország tiltakozását. Az azóta ismétlődő török-kurd összecsapások közepette 2019-ben orosz közvetítéssel jött létre az az egyezség, melynek értelmében a szíriai és az orosz hadsereg katonái ellenőrzik a török-szíriai határszakaszt.

(Naszíb, 2018. június 8. A szíriai kormánnyal szövetséges orosz haderő járművei a naszíbi határátkelőnél, a Jordániával szomszédos délnyugat-szíriai Deraa tartományban 2018. július 7-én. A szíriai kormányerők egy nappal korábban visszafoglalták a felkelőktől a stratégiai jelentőségű átkelőt. (MTI/EPA/Juszef Badaui)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.