Örökös eltiltást kapott négy orosz doppingdoktor

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) négy orvosnőt örökre eltiltott hivatásának gyakorlásától, mivel bebizonyosodott, hogy nem megengedett módszerekkel és gyógyszerekkel segítettek versenyzőknek a jobb eredmények elérésében.

2022. május 6., 14:06

Szerző:

Valamennyien a csuvasföldi egészségügyi minisztérium sportorvosi központjában dolgoztak, és a RUSADA közleménye szerint vétkesnek találták őket „a sportban tiltott módszer felírásának és alkalmazásának eseteiben”, s különböző gyógyszereket intravénás infúzióval juttattak be sportolók szervezetébe „a megállapított megengedett határértéket meghaladó mennyiségben”.

A most lezárult vizsgálatot még 2017 júniusában indították, és a friss döntés szerint 70 sportolónál látták igazoltnak, hogy esetükben a doppingszabályokat felrúgó tiltott módszerrel éltek. A jelentés nem tért ki rá, hogy milyen sportágak képviselőiről van szó, azt viszont közölték, hogy az örökre száműzött négy orvos mellett számos sportolót hosszabb-rövidebb időre eltiltottak a versenyzéstől. A legsúlyosabb fegyelmi ítélet szerint 12 versenyzőt zártak ki a sportból két esztendőre szólóan.

(Kiemelt képünk: Fotó: Shutterstock)

Tegnap 21:10

Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton – közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.

Tegnap 20:40

Eltávolítják egy ismert street art művész falfestményét egy skóciai halászfalu egyik kocsmájáról, mert többen panaszkodtak, hogy az alkotás sértő módon ábrázolja a boszorkányságért egykor üldözött nőket – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása pénteken.