Őrizetbe vette az elnöki gárda a nigeri államfőt

Őrizetbe vette szerdán sikertelen tárgyalások után az elnöki gárda Mohamed Bazoum államfőt Nigerben, az államfőt támogató hadsereg pedig ultimátumot intézett az elnöki hivatal bejáratát eltorlaszoló gárdához – közölték a nigeri elnöki hivatalban dolgozók.

2023. július 26., 20:15

Szerző:

Az X mikroblog portálon közzétett üzenetében a nigeri elnöki hivatal szerda reggel hivatalosan azt közölte, hogy az elnöki gárda egyes tagjai „köztársaságellenes indulattól vezérelve hiába próbálták meg elnyerni a hadsereg és a nemzeti gárda támogatását”. Utóbbiak készek megtámadni az elnöki gárdának a megmozdulásban részt vevő tagjait. Az elnök és családja jól van – állt a közleményben, amelyet mindazonáltal később töröltek a közösségi oldalról.

A tárgyalások után a hadsereg körülzárta az elnöki hivatal épületét.

A nyugat-afrikai vezetők szoros figyelemmel kísérik a nigeri helyzetet, és minden tőlük telhetőt megtesznek a demokrácia megvédelmezéséért – közölte szerdán az ECOWAS (Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége) állam- és kormányfői hatóságának elnöke, Bolu Tinubu nigériai elnök. Az ECOWAS a lehető leghatározottabban elítélte a nigeri „államcsínykísérletet”, és a megválasztott elnök azonnali szabadon bocsátását követelte.
Közleménye szerint az ECOWAS „felszólítja az elkövetőket, hogy haladéktalanul és feltételek nélkül bocsássák szabadon a demokratikusan megválasztott köztársasági elnököt”.

Elítélte a puccskísérletet az Afrikai Unió is, amely tettük azonnali beszüntetésére szólította fel az „áruló” katonákat.

Az Európai Unió elítél „minden, a nigeri demokrácia destabilizálását és Niger stabilitását fenyegetést célzó kísérletet” – közölte Joseph Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Az egykori francia gyarmatot 2021 óta irányítja az első demokratikus elnökként megválasztott Mohamed Bazoum.

1960-ban kihirdetett függetlenné válása óta négy államcsínyt és számos puccskísérletet hajtottak végre a nagy kiterjedésű, szegény sivatagi országban. 2021. március 31-én, két nappal az államfő beiktatása előtt a nigeri hatóságok már megakadályoztak egy kísérletet a Mohamed Bazoum elleni katonai hatalomátvételre is.

(Kiemelt képünk: Mohamed Bazoum nigériai elnök. Mohamed Bazoum nigériai elnököt az elnöki gárda tagjai tartják fogva, akiknek a hadsereg „ultimátumot" adott – közölte egy Bazoumhoz közel álló forrás 2023. július 23-án. A gárda elégedetlen tagjai lezárták a hozzáférést az elnök rezidenciájához és irodáihoz, és miután a tárgyalások meghiúsultak, „megtagadták az elnök szabadon bocsátását" – mondta a forrás, hozzátéve: "A hadsereg ultimátumot adott nekik". YVES HERMAN / POOL / AFP)