Óriási a rendőri készültség Londonban, félmillióan tartanak a palesztinpárti tüntetésre

A mai lehet a brit történelem legnagyobb tüntetése. 1851 rendőr van szolgálatban. 

2023. november 11., 16:16

Szerző:

Akár több mint ötszázezer ember is részt vehet szombaton egy palesztinpárti tüntetésen Londonban, és ha így lesz, akkor az a brit történelem legnagyobb politikai demonstrációja lesz – írja a Guardian nyomán a Telex. A Metropolitan rendőrség pénteki közlemény szerint ezer, alapvetően a fővároson kívül állomásozó rendőrt állították szolgálatba a tüntetés miatt, ami egy napra esik a az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulójával. Így összesen 1850 rendőr figyel a közbiztonságra London utcáin.


A Scotland Yard közölte, hogy radikális lépéseket fog tenni,

és letartóztatja azokat a palesztinpárti tüntetőket, akik megzavarják a megemlékezést, és lezárják a demonstrálók elől azokat a helyszíneket, ahol az ünnepségeket tartani fogják.

A lap azt írja Londonban eddig négy egymást követő szombaton vonultak emberek tízezrei az utcákra a fővárosban és más városokban is, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztinok mellett.

A brit hatóságok kérték a demonstrációk szervezőit, hogy a november 11-i tüntetést halasszák el, de ez nem történt meg. Mindezt tetőzi Suella Braverman brit belügyminiszter a The Times c. konzervatív brit lapban megjelent cikke csütörtökön, amiben azt írta, szerinte a rendőrségi vezetők kivételeznek a palesztinpárti tüntetőkkel, és jórészt szemet hunynak, amikor a palesztinpárti népség tanúsít agresszív, törvénysértő magatartást.

A mai felvonulás mögött álló egyik szervezet, a Palesztin Szolidaritási Kampány szóvivője a Guardiennek azt nyilatkozta, hogy békés demonstráció lesz, és számukra is fontos a közbiztonság, a résztvevőiket is arra kérik, hogy működjenek együtt a rendőrséggel.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy férfi egy rendőrtiszthez fordul, miután egy másik, palesztin zászlót tartó férfi megtámadott egy férfit az utcán, a Nemzeti Menetelés Palesztináért elnevezésű rendezvény közelében London központjában 2023. november 11-én. Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP)