Orbán hűvös viselkedésével van tele a nemzetközi sajtó

Orbán Viktor nem viselkedett túl szivélyesen Zelenszkij ukrán elnökkel az Európai Tanács csütörtöki, brüsszeli ülésén. A nemzetközi sajtó beszámolt a miniszterelnök távolságtartó viselkedéséről. 

2023. február 10., 14:59

Szerző:

Az Európai Tanács csütörtöki, brüsszeli ülésére ellátogatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A titokban szervezett európai körútra szerdán indult az ukrán vezető abból a célból, hogy személyesen kérje yugati szövetségeseit, támogassák továbbra is Ukrajnát. Először Londonba ment, ahol nem csak Rishi Sunak miniszterelnökkel, hanem III. Károly királlyal is találkozott. Párizsban Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt, majd Macron társaságában végül megérkezett Brüsszelbe. A brüsszeli találkozás jelentősége, hogy a háború kirobbanása, 2022. február 24. óta Orbán Viktor először találkozott az ukrán elnökkel. Orbán Viktor meglehetősen hűvösen fogadta az ülésre érkező Zelenszkijt: az általános üdvrivalgás közepette Orbán semmilyen pozitív érzelmet nem mutatott és nem tapsolta meg a megtámadott ország vezetőjét. A nemzetközi sajtó sem hagyta szó nélkül a gesztust.

A hűvös fogadtatás nem maradt szó nélkül

Az osztrák Exxpress Ralph Schöllhammer politológust idézi az üggyel kapcsolatban, aki úgy véli, egyáltalán nem olyan egységes az álláspont az Európai Unióban, sem pedig a NATO-ban a nagyon szívélyes fogadtatás ellenére sem. Ugyanakkor a lap arra a következtetésre jut, hogy: „Az, hogy Orbán Viktor volt az egyetlen államfő, aki nem tapsolt Zelenszkijnek, többek között az ukrajnai magyar kisebbség körében tapasztalt kényszertoborzásoknak köszönhető.Ráadásul Magyarország nem akar belekeveredni egy olyan konfliktusba, amely az ország számára rendkívül problematikus.” Mint Schöllhammer rámutat, Orbán azonban nincs egyedül álláspontjával. Az Oroszországból Spanyolországba irányuló cseppfolyósított gázszállítás tavaly mintegy 45 százalékkal nőtt. Hollandia, a Cseh Köztársaság és mások is megkerülték a szankciókat bizonyos mértékig, mutatnak rá.

Newsweek álláspontja az, hogy „Putyin régi szövetségese a kamera előtt lekezeli Zelenszkijt”. Azt is hangsúlyozzák, hogy Orbán évek óta Putyin szövetségese, és áprilisban a választási győzelem után a magyar vezető Zelenszkijről beszélt, amikor azt mondta: „Életünk végéig emlékezni fogunk erre a győzelemre, mert rengeteg ellenféllel kellett megküzdenünk” – idézik Orbánt, aki az említett ellenfelek között sorolta fel az ukrán elnököt is.

A brit Express a taps hiányát bemutató cikkben arra is kitér, hogy Orbán 13 éve tartó miniszterelnöksége alatt szoros kapcsolatot épített ki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, megtagadta a fegyverszállítást Ukrajnának, viszont az uniós tilalom ellenére Magyarország orosz olajhoz jut. Felidézik azt is, hogy Orbán egy zártkörű beszélgetésen a senki földjének nevezte Ukrajnát. 

Guy Verhofstadt belga EP-képviselő a Twitteren sokkal erősebben fogalmaz. Azt írja: „Orbán még arra sem képes, hogy megtapsolja egy olyan nemzet vezetőjét, amelyet Oroszország eltöröl a föld színéről. 1956 szelleme végleg elhagyta a magyar rezsimet...”

 

A „tapsbotrány”-t Jack Parrock újságíró robbantotta ki, amikor azt írta: „Amikor Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben odasétál az uniós vezetőkkel közös családi fotóra, mindenki tapsol, kivéve egyvalakit: a magyar Orbán Viktort. ”

Daniel Freund az Orbán-kritikus német zöldpárti EP-képviselő mindössze néhány szóval és a vonatkozó videóval kommentálta az eseményeket. Mint írta: „Nézd, ki nem tapsol Zelenszkynek. Spoiler: Orbán. Hát persze.” 

Igor Novikov, Volodimir Zelenszkij korábbi tanácsadója a hivatalos csoportképhez írott felvezető szövegében Orbán Viktor „fájdalmas arckifejezésére” hívta fel a figyelmet.

Még a belarussz Nexta is készített egy gúnyolódó videót, amiben bemutatják, hogy Orbán túl „elfoglalt” ahhoz, hogy időt szánjon Zelenszkijre:


(Kiemelt képünk: Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt (C) megtapsolja Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, amikor az uniós vezetők családi fotóra gyűlnek össze a csúcstalálkozó előtt Brüsszelben 2023. február 9-én. Ukrajna elnöke díszvendégként részt vesz a 2023. február 9-én Brüsszelben tartandó EU-csúcstalálkozón, ahol arra fogja sürgetni a szövetségeseket, hogy "a lehető leghamarabb" szállítsanak vadászgépeket az Oroszország elleni háborúba. JOHN THYS / AFP)