A németek szerint Orbán Viktort a magyaroknak kell legyőzniük

Az uniós jogállamisági vita kimenetelét változtathatja meg a német parlamenti választások eredménye.

2021. szeptember 24., 15:17

Szerző:

A győzelemre készülő szociáldemokraták és a Zöldek is nyilvánvalóvá tették azt, hogy nem bánnak majd kesztyűs kézzel a populistákkal. Berlin és az EU támogathatja ugyan nyomásgyakorlással a demokráciát, de Orbán Viktort a magyaroknak kell legyőzniük – fogalmazott egy német szakértő a euronewsnak.

A Euronews stábja a Budapest Fórum rendezvényén kérdezett politikusokat és elemzőket a lehetséges forgatókönyvről. A német Zöldek brüsszeli jogállamisági szakértője és EP-képviselője, Sergey Lagodinsky azt mondta, Angela Merkel sokáig késlekedett a Fidesz és az Európai Néppárt vitájában a döntő lépéssel, ami súlyos károkat okozott. Úgy fogalmazott: ha lett volna egy kancellárunk, akinek világosabb az álláspontja, és kevésbé érintett a Fidesz ügyében, akkor elkerülhettük volna, hogy ilyen nagyon veszélyes és szörnyű irányba fejlődjön a helyzet.

Lagodinsky arról is beszélt, hogyha baloldali-zöld áttörés lesz Berlinben a hétvégén, az szerinte fordulatot hozhat az EU és Magyarország, illetve Lengyelország vitájában is. Magyarország és Lengyelország évek óta az uniós jogállamisági eljárások kereszttüzében áll. Mindkét kormányt bírálják az uniós értékek megsértése, a demokrácia, a sajtószabadság és az igazságszolgáltatás függetlenségének megtépése miatt. Varsó ellenzéki polgármestere ennek ellenére visszafogottságot kér az új kancellártól, mert szerinte az ügy szétfeszítheti az uniót.

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke az Európai Tanács 2021. június 25-i brüsszeli épületében tartott kétnapos EU-csúcstalálkozó végén távozik. Fotó: Olivier Matthys / POOL / AFP)

 

 



2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.