Orbán holland fickója nyerte a parlamenti választásokat

Hollandiában a részvételi arány a legfrissebb információk szerint nyolcvanegy százalékos volt.

2021. március 18., 09:33

Szerző:

 

Mark Rutte holland miniszterelnök bejelentette elsöprő győzelmét a holland parlamenti választásokon – írta meg a The Guardian. Az előrejelzések szerint pártja, a konzervatív-liberális VVD harmincöt helyet szerzett a holland parlament százötven fős alsóházában, kettővel többet, mint az előző – 2017-es – parlamenti választásokon.

A miniszterelnök az exit poll adatok közlését követően azt mondta: „A holland választók elsöprő bizalmat adtak a pártomnak.”

A hollandiai választásokra azután került sor, hogy Rutte kormánya az év elején lemondott, ezzel fejezve ki sajnálatát, amiért a 2010-es években 26 ezer családtól igazságtalanul megvonták a gyerekek után járó szociális támogatást.

A Sigrid Kaag által vezetett baloldali 66-os Demokraták párt végzett a második helyen huszonhét mandátum elnyerésével. A harmadik a Geert Wilders nevével fémjelzett, ellenzékben lévő, populista Szabadságpárt, amelynek jelöltjei 17 helyet kaptak a holland törvényhozásban. A Thierry Baudet vezette euroszkeptikus Fórum a Demokráciáért 8 helyet szerzett az exit poll szerint.

Valószínűsíthető, hogy két kisebb, nemrégiben alakult pártformáció, az EU-párti Volt és a populista Helyes Válasz 2021 (JA21) is bekerül a holland parlamentbe.

Sikeres kormányalakítás esetén Mark Rutte immár negyedik miniszterelnöki mandátumát kezdheti, és ő lesz Hollandia leghosszabb ideig hatalmon lévő kormányfője. Az exit poll szerint Ruttének legalább két párttal kell koalícióra lépnie, hogy megszerezze a parlamenti többséghez szükséges 76 mandátumot.

Mark Rutte volt az, akit Orbán Viktor magyar kormányfő tavaly júliusban az uniós csúcson azért támadott, mert szerinte a hollandok miatt maradt el akkor a megállapodás a helyreállítási alapról. 

Az uniós kifizetések jogállamisághoz kötéséről Orbán úgy fogalmazott:

„Én semmit nem kezdeményeztem. Tegyük világossá: ha nem jön létre a megállapodás, az nem miattam lesz, hanem a holland fickó miatt. Ő az, aki kezdeményezett valamit. Én a status quót védelmezem, ahogy az ma van. (…) Szóval ha megszakadnak a tárgyalások, az miattuk lesz, nem miattam. Nem szeretek ujjal mutogatni, de a holland úr a felelős azért a felfordulásért, amiben most vagyunk.”

(Kiemelt kép: Mark Rutte, a VVD párt vezetője a választás eredményeire reagál a hollandiai Hágában, 2021. március 17-én. Fotó: EPA | Bart Maat)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.