Orbán Viktorra új kiábrándulás vár, egy hangfelvétel szerint Matteo Salvini pártja illegálisan érkező pénzt akart elfogadni az oroszoktól

A miniszterelnök a Strache-botrány után azt mondta, az osztrák modellről inkább az olasz modellre vált. Mit fog mondani a Salvini-botrány után? Megvan az első szilárd tárgyi bizonyíték, hogy az oroszok megpróbálják befolyásolni a nacionalista erőket Európában.

2019. július 10., 17:40

Szerző:

Úgy tűnik, új kiábrándulás vár Orbán Viktorra, aki az EP-választás napján a közeli szövetségese, Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár körül gyűrűző botrányt és a politikus lemondását firtató kérdésre azt mondta, az osztrák modellről inkább az olasz modellre nyergel át. Másfél hónappal azután ugyanis, hogy kiderült, Heinz-Christian Strache 2017-ben osztrák állami megbízásokat ígért egy orosz nőnek, ha segít megszerezni a Kronen Zeitungot,  Matteo Salvini olasz belügyminisztert, a szélsőjobboldali kormánypárt, a Liga elnökét érte el egy hasonló ügy szele.

Az amerikai hírportál, a Buzzfeed szerdán szellőztette meg, hogy egy titokban készített hangfelvétel tanúsága szerint az olasz belügyminiszter egyik  tanácsadója, Gianluca Savioni 2018. október 18-án Moszkvában arról tárgyalt, hogyan támogathatnák Kreml-közeli körök dollármilliókkal a Ligát. Aznap hat ember – három orosz és három olasz, egyikük Gianluca Savioni – ült le tárgyalni az orosz főváros patinás hoteljének az aulájában a festett üveg mennyezet alatt. Elképzelésük úgy nézett (volna) ki, hogy az oroszok három tonna olajat ad el az olasz energiaóriásnak, az Eninek, amely hozzávetőlegesen 65 millió dolláros kedvezményt kapott volna az oroszoktól. Ezt a pénzt kapta volna meg a Liga titkos csatornákon, bankokon és cégeken keresztül. Nyilvánvalóan törvénysértően, az olasz választási törvény értelmében ugyanis egy párt sem fogadhat el ekkora összegeket külföldről.

Matteo Salvini és Vlagyimir Putyin 2014-ben Milánóban az ASEM cúcsán

A 15 perces hangfelvételen  – amelynek a leiratát ide kattintva olvashatják el – a Rosznyeftet és a Lukoilt említik. Az olaszok azt mondják, hogy ha a Lukoil az eladó, akkor a Litasco lesz a vevő.

Ez a hangfelvétel az első szilárd tárgyi bizonyíték, hogy az oroszok megpróbálják befolyásolni a nacionalista erőket Európában.

Matteo Salvini személyesen nem volt jelen a tárgyaláson, de aznap ő is Moszkvában tartózkodott, egy nappal korábban találkozott Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettessel és Vlagyimir Pliginnel, a Vlagyimir Putyin elnök mögött álló párt, az Egységes Oroszország egyik befolyásos tagjával. Azt a Buzzfeed nem tudta azonosítani, orosz részről ki ült le tárgyalni az olaszokkal, egyértelmű azonban, hogy magas rangú kormányzati tisztségviselők tudtával kerítettek rá sort. Egyikük megjegyzése szerint a Metropolban tartott tárgyalásról be kell számolniuk a miniszterelnök-helyettesnek és Vlagyimir Pliginnek is.

A hangfelvétel tanúsága szerint az oroszok egyébként rajongtak Matteo Salviniért. Az „európai Donald Trumpként” méltatták az olasz belügyminisztert, amivel Gianluca Savioni csak egyetérteni tudott, a kávéscsészék háttérzajának a kíséretében azt mondta,  az új Európának ugyanolyan közel kell lennie Oroszországhoz, mint korábban, hiszen szuverenitást akar magának. 

– Matteo Salvini az első ember, aki meg akarja változtatni Európát a szövetségeseivel és más pártokkal. az Osztrák Szabadságpárttal, a német Alternative für Deutschlanddal, Marine Le Pennel Franciaországban, és a többi országgal, Orbán Viktorral Magyarországon és Svédországban a Svéd Demokratákkal

– áradozott az 55 éves férfi, aki a múlt héten Rómában Vlagyimir Putyin társaságában költhetett egy egy vacsorát az orosz elnök hivatalos olaszországi látogatásán. 

Ez már a második alkalom, amikor Orbán Viktor neve nem éppen hízelgő kontextusban hangzik el, bedobta ugyanis Heinz-Christian Strache is, amikor 2017. július 24-én Ibizán a Kronen Zeitung megvásárlásáról beszélt a milliárdos Igor Makarov állítólagos unokahúgának, Aljona Makarovának. A későbbi osztrák alkancellár akkor azt mondta, hogy közvetlenül a Népszabadság bezárásról hírhedt osztrák üzletember, Heinrich Pecina lehetne a vevő, aki az elmúlt 15 évben mindent megvett Orbán Viktornak. Ugyanolyan   médiakörnyezetet szeretne, amilyet a magyar miniszterelnök hozott létre a hazájában – fűzte hozzá.

Nem mellesleg Matteo Salvini és az egész kormányát magával rántó Heinz-Christian Strache is Orbán Viktor vendége lehetett a május 26-i EP-választást felvezető kampány hajrájában. Az olasz belügyminiszter május 2-án, a bukott osztrák alkancellár május 6-án jött Budapestre tárgyalni a magyar miniszterelnökkel. Azt pedig csak halkan jegyezzük meg, hogy Simicska Lajos szerint Orbán Viktor 2014-ben még orosz pénzből, az atomenergia-óriás Roszatom pénzéből akarta megvenni, aztán pedig megszüntetni az RTL Klubot.