Öngyilkos lett az orosz blogger, miután a súlyos avgyijivkai orosz veszteségekről írt

Barátai szerint öngyilkos lett Alekszandr Morozov orosz blogger, aki a közelmúltban arról számolt be az oldalán, milyen komoly veszteségeket szenvedett az orosz hadsareg Avgyijivka ostrománál.

2024. február 21., 19:16

Szerző:

Barátai szerint öngyilkos lett Alekszandr Morozov orosz blogger, aki nemrégen arról írt oldalán, hogy az orosz hadsereg komoly veszteségeket szenvedett Avgyijivka ostrománál – számol be róla a 444 a svoboda.org cikke alapján.

A portál szerint Morozov egy sztálinista blogger volt, a 2000-es évek közepén Fighting Cat Murz néven ismerték . 2008-ban ő lett az első orosz blogger, akit szélsőséges vádak miatt ítéltek el internetes közzététel miatt. Három évig börtönben is ült illegális fegyvertartás miatt. A donbaszi oroszbarát szeparatisták oldalán harcolt 2014 után, majd 2023 őszén az ukrajnai háborúba is becsatlakozott.

2014 óta Morozov összekötő tiszt a szeparatista fegyveres erők egyik luganszki egységében. Rendszeresen írt az ellenségeskedés előrehaladásáról távirati csatornájában (ma már körülbelül százezer előfizetője van). Kifogásolta a nagy áldozatokat, az orosz katonai vezetés alkalmatlanságát, amely felkészületlen egységeket küld frontális támadásokra, a korrupciót és a veszteségek eltitkolását

Morozov február 18-án tett közzé egy bejegyzést, amiben meg nem nevezett forrásra hivatkozva 16 ezer orosz katona haláláról számolt be az októbertől februárig tartó Avgyijivkáért vívott harcokban. Morozov szerint a zászlóalj 30 százaléka maradt meg, a többiek megsebesültek, meghaltak vagy eltűntek.

Mivel állítása ellentmondott a hivatalos orosz álláspontnak, Morozovot éles kritikák érték az orosz háborúpárti bloggerek és propagandisták részéről. Február 20-án törölte is a bejegyzést.

Utolsó bejegyzésében azt írta, hogy ezt nem önként tette. A zászlóalj parancsnoka rendelte el a törlést. Elmondása szerint fellebbezett a katonai ügyészséghez, de fellebbezését nem fogadták el. Morozov szerint a zászlóalj 30 százaléka maradt meg, a többiek megsebesültek, meghaltak vagy eltűntek.

Avgyijivkát a hétvégén foglalták el az orosz csapatok. Bahmut tavaly májusi bevétele óta ez volt az orosz hadsereg legnagyobb sikere.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)