Öngyilkos merénylők robbantottak Srí Lankán, már 290 halott van

2019. április 22., 09:48

Szerző:

Hét öngyilkos merénylő követte el a Srí Lanka-i templomokban és hotelekben csaknem egyszerre végrehajtott hat támadást - mondta el egy kormányzati igazságügyi orvosszakértő hétfőn. Arijananda Velianga szerint a helyszínről összegyűjtött mintákból kiderült, a húsvét vasárnapi támadók öngyilkos merénylők voltak.

Merényletek Srí Lankán
Fotó: MTI/EPA

A szigetország fővárosában, Colombóban található Shangri-La luxusszállodában ketten robbantottak, míg a szintén colombói Cinnamon Grand Hotelben és Kingsburyben, valamint a Szent Antal katolikus templomban, a negombói Szent Sebestyén katolikus templomban, illetve a batticaolai evangéliumi keresztény templomban egy-egy szélsőséges hajtott végre támadást. A merényleteknek legalább 290 halálos áldozatuk és ötszáz sebesültjük van, köztük külföldi állampolgárokkal.

Az összehangolt merényletsorozatért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, de Rajita Senaratne egészségügyi miniszter a korábbi gyanúval összhangban hétfőn bejelentette, hogy az angolul National Thowheeth Jama'ath (NTJ) néven ismert iszlamista szélsőséges szervezet áll a háttérben. Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandalizmusával, egy tíz napja tett, titkosszolgálati forrásokon nyugvó rendőrségi felhívás szerint pedig öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött templomok és India külképviselete ellen

Két miniszter a hírszerzést hibáztatta. –  A hírszerzés néhány embere tudott erről a fenyegetésről. Késlekedtek a ellenlépésekkel. Meg kell vizsgálni, hogy miért hagyták figyelmen kívül ezt a figyelmeztetést” - " - írta Harin Fernando távközlési miniszter a Twitteren. Azt állította, hogy apja is hallott a támadás lehetőségéről, és óva intette őt attól, hogy nagyobb templomokba menjen.

Mano Ganesan társadalmi integrációs miniszter arról számolt be, hogy a tárcájához rendelt biztonsági tiszteket figyelmeztették,  öngyilkos merénylők politikusok megtámadására készülnek.

Ruvan Gunasekara rendőrségi szóvivő biztosított róla, hogy megvizsgálják az értesüléseket.

A hatóságok egyelőre nem tudják, kik állhattak a támadások mögött. Az egykori szeparatista tamil tigrisek felkelését a kormány 2009-ben letörte. A lázadók – bár folyamodtak öngyilkos merényletekhez –, nem volt jellemző, hogy keresztény célpontokat támadjanak. A szigetországban szélsőséges iszlamisták sem követtek el támadásokat az elmúlt években.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százaléka hindu, 10 százaléka muszlim, és 7 százaléka, vagyis mintegy 1,2 millió lakója katolikus. A polgárháború vége - 2009 - óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a vallások hívei között rendszeresen vannak kisebb atrocitások.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.