Öngyilkos merénylet Oroszországban

Harmincöt halálos áldozata és 168 sérültje van a moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn délután végrehajtott terrorakciónak. Negyvenegy sebesült állapota súlyos - közölte hétfőn este az oroszországi egészségügyi minisztérium szóvivője. Feltételezések szerint a 7-10 kg tnt erejének megfelelő robbantást öngyilkos merénylő hajtotta végre. Az áldozatok között nincsenek magyarok, de vannak külföldiek.

2011. január 25., 11:21

Dmitrij Medvegyev elnök rendkívüli biztonsági intézkedések bevezetését rendelte el az Orosz Föderáció összes repülőterén és minden nagyobb közlekedési csomóponton. A moszkvai rendőrség fokozott készültségbe helyezte magát.


Robbantás után. Mobiltelefonnal készített felvétel

A robbantás a repülőtér nemzetközi termináljának érkezési csarnokában történt helyi idő szerint délután fél ötkor, amikor több járat szállt le Domogyedovón. A merénylő az egyik kávézó közelében, az utasokra várakozók tömegében hozta működésbe a pokolgépet,amely fémcsavarokkal és fémdarabokkal volt megtöltve - ezért is sérült meg ennyi ember. A detonáció leszakította az álmennyezetet, ledőltek a válaszfalak, kialudt a villany, mindent fojtó füst borított el. A

Vesztyi országos híradóban bemutatott amatőr felvételen látszottak a földön fekvő testek és a füstbe borult teremben összevissza rohangáló emberek. Hírek szerint a helyszínen megtalálták a merénylő holttestének darabjait.

Dmitrij Medvegyev elhalasztotta kedden kezdődő davosi látogatását, ahol az eredeti tervek szerint részt vesz és kétszer is felszólal a január 26-án kezdődő Gazdasági Világfórumon.

A rendőrség nem zárja ki, hogy a merénylőnek voltak társai, akik további robbantásokat kísérelnek meg végrehajtani a moszkvai metróban. A domogyedovói robbantást az orosz biztonsági erőknek a közel múltban az észak-kaukázusi Dagesztánban végrehajtott akcióival hozzák összefüggésbe, amelyek során több feltételezett terrorista csoportot felszámoltak és vezetőiket megöltek.

Legutóbb 2004-ben Samil Baszajev csecsen terrorista vezér utasítására öngyilkos merénylő nők robbantottak fel két Domogyedovóról felszálló repülőgépet, összesen kilencvenhárman haltak meg. Az akkor elrendelt szigorú biztonsági intézkedések miatt szinte lehetetlen robbanószert a repülőgépre felvinni, de a repülőtéri várókat semmi sem védi.

További írások Oroszországról az

oroszline.huoldalain

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).