Oltják a 2 éves gyerekeket is

Kuba az első, ahol ez már meg is kezdődött.

2021. szeptember 4., 06:17

Szerző:

Országos kampányt indított helyi idő szerint pénteken a kubai kormány a 2 és 18 év közötti gyerekek beoltására az új típusú koronavírus ellen, írja az MTI. Bár korábban Kína és Venezuela is bejelentette, hogy megkezdik a gyerekek vakcinázását, Kuba az első, ahol ez már meg is kezdődött, miközben a kommunista ország egészségügyi rendszere teljesítőképessége határához közelít az esetszámok emelkedése miatt. Az ország kommunista vezetése emellett a gyerekek beoltását az iskolák újranyitásának feltételéül szabta.

Kubában kubai fejlesztésű és gyártású Abdala és Soberana vakcinával oltják be először a 12 és 18 év közöttieket, majd szeptember 15-től a 2 és 11 év közötti gyerekeket. A szigetország iskolái gyakorlatilag 2020 tavasza óta zárva vannak, csak pár hétre nyitottak újra az előző tanév végén. Azóta minden diák televízión keresztül követhetett tanórákat, és hétfőtől, a kubai iskolakezdés napjától is egyelőre ez vár rájuk.

A kormány döntése értelmében az oktatási intézményeket fokozatosan fogják újra megnyitni októberben és novemberben, ha a gyerekek is megkapják a védőoltást. A 11 millió lakosú, karibi szigetországban eddig 672 599 fertőzöttet regisztráltak, és 5538-an haltak bele a Covid-19-be.

(Kiemelt képünk illusztráció: Miskolc, 2021. szeptember 3. Egy tanulót beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban Miskolcon 2021. szeptember 3-án. MTI/Vajda János)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.