Egyre erősebb az antiszemitizmus a járványügyi korlátozások elleni tüntetéseken

A bécsi zsidó közösség vezetője figyelmeztet az egyre többször előforduló antiszemita támadásokra.

2022. január 31., 18:12

Szerző:

Tetemesen nőtt Ausztriában az antiszemita incidensek száma a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások elleni tiltakozásokon. Ezt Karoline Edtstadler osztrák alkotmányügyi miniszter jelentette be hétfőn.

Az MTI tudósított Edtstadler sajtótájékoztatóján, ahol elhangzott, hogy hogy mindennapossá vált az antiszemitizmus az utcákon. A tiltakozók olyan jelszavakat és jelképeket használnak, amelyek szerint az oltás kötelezővé tétele egyenértékű lenne a zsidóüldözéssel.

Az ausztriai zsidók szervezete azt ígérte: néhány héten belül közzéteszik az adatokat arról, hogy 2021-ben hány antiszemita támadás történt az országban.

„A koronavírussal kapcsolatos tiltakozások miatt észbontóan magas számok várhatóak, amelyet nagyon nehéz elfogadni”

– figyelmeztetett Oskar Deutsch, a bécsi zsidó közösség vezetője.

2021 első felében 562 antiszemita incidensről számoltak már be, ami majdnem annyi, mint 2020-ban egész esztendőben.

Oskar Deutsch a jobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) is bírálta, mert nem határolódott el a tüntetéseken elhangzó és megjelenő antiszemita megnyilvánulásoktól. Herbert Kickl, az FPÖ vezetője, aki támogatja a tiltakozásokat, december végén arról beszélt, hogy a nácizmus is azzal kezdődött, hogy egyeseket kirekesztettek a társadalomból. Marlene Svazek, az FPÖ politikusa hétfőn arról beszélt, hogy a sárga csillagot viselő tiltakozók nem a nemzeti szocializmust dicsőítik, hanem a demokráciáért és az emberi jogokért érzett aggodalmaiknak adnak hangot.

Ausztria az Európai Unió tagállamai közül elsőként döntött úgy, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást.

(Kiemelt kép: A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások ellen tüntetnek Bécsben 2022. január 8-án. Fotó: MTI/AP / Lisa Leutner)