Megint megszökött a brutális Pillangó - legendás medvék és megfigyelésük

2020. július 28., 06:00

Szerző:

Újra szökésben van Olaszországban az a barnamedve, amelyet csak áprilisban sikerült befogni, miután kilenc hónapig randalírozott az észak-olaszországi Trento megyében – írja a hvg.hu.

Mint korábban beszámoltunk róla, az M49-es kódnevű, 170 kilós vérmedvét egy úgynevezett csőcsapdával kapták el a Tione di Trento közeli hegyekben, onnan került a Casteller nevű állatgondozó központba. De nem igényelte különösebben az emberi gondoskodást: egy elektromos kerítésen és egy falon is átverekedte magát, hogy kereket oldhasson.

Némi vigasz az alpesi népességnek, hogy amíg az állaton rajta van a nyomkövetője, addig a vadőrök figyelni tudják a mozgását.

A szökései okán Pillangónak becézett medve komoly károkat okozott a földműveseknek és az állattenyésztőknek is: több állatot széttépett – írták.

Nem Pillangó az egyetlen életveszélyes medvefajzat Trentóban. Egy másik példány ellen szabályos hajtóvadászatot indítottak a hegyek között, miután rátámadt egy apára és a fiára: Fabio és Christian Misseroni túrázás közben akadt össze vele. A fiú lábát megharapta az állat, az apa ekkor a medve hátára ugrott, hogy a fia elszökhessen.

A medve ezután az apának rontott, akinek eközben három helyen eltört a lába.

Végül  a fiú mentette meg az apját: zajt csapott – tapsolt, ordítozott – hogy Fabio addig megpróbáljon elmenekülni. A medve végül megijedhetett a zajtól, mivel az erdő felé vette az irányt. Az apa és a fia súlyos sérülésekkel, de élve megúszták a támadást.

A legtöbb medve azonban a mi környékünkön kétségkívül Romániában vadul meg. Már csak azért is, mert rengeteg lett belőlük, miután 2016-ban az akkori kormány a populációt szabályozó vadászatukat is betiltotta.  

A becslés szerint nagyjából hétezer példány él az országban. A legtöbbet a keleti Kárpátok megyéiben számolták össze: a vadásztársaságok szerint Hargitában több mint 1900, Kovásznában 1500-1600, Maros megyében pedig 1300 medve él. A helyi hatóságok tavaly több mint 400 medvét gyilkoltak volna  le Erdélyben, de csak 140 kilövésére kaptak engedélyt.

A múlt évben is több halálos, vagy súlyos sérüléssel járó támadásról jött hír. Júliusban például egy hatgyerekes anyát ütött le a dúvad gombászás közben Mádéfalva mellett, augusztusban az ugyancsak székelyföldi Csicsóban támadt rá egy 50 éves férfira a vadállat: a kukoricából rontott elő, és szétmarcangolta áldozata arcát és lábát.

Októberben már ölt is a medve: a kétbocsos állat egy horgászó emberrel végzett a Küküllő partján, Vámosudvarhelyen. Az áldozat már hosszú évek óta járt ugyanarra a helyre horgászni, szinte minden hétvégén ott volt. Mint a Székelyhon beszámolójából kiderült, a férfi a nyárádmagyarósi polgármesteri hivatal jegyzője volt. 

Novemberben a szintén Maros megyei Oláhkocsárdnál egy 63 éves pásztort tépett szét egy medve. 

Olykor a kies Hunniában is fel-felbukkan egynémely egyed, habár ez sem mindig biztos. Nehezen hisszük el például, hogy aki a Normafán észlelt egy medvét, az valóban medvét észlelt a Normafán. 

A Széll Kálmán téri McDonaldstól valamivel távolabbi észleléseket viszont már komolyabban vehetjük. Például azt a három medvét is, amelyet két sportoló nő látott Hevesben, a petőfibányai temetőnél július elején, vagy azt az állatot, amelyiknek a Nógrád megyei Bercelen, a Szanda bánya területén azonosították a talpnyomát. 

A leghitelesebb és egyben legregényesebb atomkori magyar medvetörténet azonban kétségtelenül Róberté, a nőstény medvéé, aki 2018-ban Szlovákiából érkezett, majd 200-300 kilométeres távolságot járt be Magyarországon, mielőtt Sándorfalva mellett elkapták volna. Róbert hosszú túrája közben megúszott egy elkábítási kísérletet, és észrevétlenül átkelt az M3-ason is. Útközben senkit nem bántott, feneketlen éhségét gyümölcsökkel csillapította. A legendás állat elfogása után először a Szegedi Vadasparkba, utána a Bükki Nemzeti Parkba került.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.