Továbbra sincs információ magyar áldozatról

Továbbra sincsen magyar áldozata vagy sérültje az észak-olaszországi Marmolada lejtőin történt jégcsuszamlásnak, ahogy eltűnt magyar állampolgárt sem jelentettek eddig a katasztrófával összefüggésben – tájékoztatott Paczolay Máté külügyi szóvivő.

2022. július 5., 07:09

Szerző:

Közölte:

a magyar klképviseletek folyamatosan kapcsolatban vannak az olasz hatóságokkal, amelyek továbbra sem tudnak magyar áldozatokról vagy sérültekről.

Emellett sem a milánói főkonzulátusra, sem a római nagykövetségre nem érkezett bejelentés eltűnt magyar állampolgárról.

A délután folyamán az olasz hatóságok felhívták a figyelmet egy üresen álló magyar személygépkocsira, amelyet a katasztrófa helyszínéhez közel található parkolóban hagytak.

A külügyi szóvivő közölte, hogy a bejelentés követően felvették a kapcsolatot a gépjármű tulajdonosával. Két személygépkocsiról és egy nyolctagú magyar csoportról volt szó, amely a jégcsuszamlás alatt a Marmolada hegy gerincén tartózkodott 3300 méteren. Az omlást követően a csapatot helikopterrel hozták le az olasz hatóságok a hegyről, valamennyien jól vannak, és az autókkal együtt már hazatértek Magyarországra.

A külképviseletek továbbra is folyamatosan kapcsolatban vannak az olasz katasztrófavédelemmel, és szorosan nyomon követik az eseményeket - emelte ki Paczolay Máté.

(Kiemelt kép: Helikopter repül 2022. július 4-én a gleccser felett, amelynek egy darabja letörött és hegymászókat sodort el egy népszerű túraútvonalon az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtőin előző nap. A természeti katasztrófában legkevesebb hat ember vesztette életét, nyolcan pedig megsérültek. A mentőegységek emberek tucatjait evakuálták a térségből a völgybe. MTI/EPA-ANSA/Andrea Solero)