Régi megfigyelési anyagok kerültek ki a német kancellárról

Olaf Scholz nem igazán törődik a megfigyelésekkel, szerint az van, ami van.

2022. január 14., 10:38

Szerző:

Az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) állambiztonsági minisztériuma (Stasi) éveken át információkat gyűjtött Olaf Scholz jelenlegi német kancellárról – írja pénteki cikkében a HVG.

A Bild szerint a Stasi hosszú éveken át figyelte a jelenlegi német kancellárt a nyolcvanas években és részletes beszámolókkal teli aktáját tíz évek keresztül bővítgette.

Ugyanakkor nem csak az NDK, hanem a nyugat is figyelemmel kísérte a kancellárt, több ügynökén keresztül is.

Mint írja a cikk, Olaf Scholz akkoriban pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ifjúsági szervezetének (Jusos) tisztségviselőjeként, és egyre nagyobb tekintélyű vezetőjeként tevékenykedett. Az akkori élet befolyásos politikusaként nem meglepő tehát, hogy főleg az aktuális politikai ügyei, például az amerikai nukleáris fegyverek nyugat-németországi állomásoztatásáról vallott nézetei érdekelték a nyugatot is.

A Stasi anyagait, – amik több millió felvételt és feljegyzést tartalmaznak a kancellárról – a Bild számára most kiadták. A kormányfőt a jelek szerint azonban ez korántsem aggasztja. Csütörtökön berlini sajtótájékoztatóján kérdezték a kancellárt az ügyről, de ő csak annyit reagált:

„Természetesen tudok arról, hogy engem is megfigyeltek. Ez nem szép dolog, de hát ez van”.

(Kiemelt kép: 2022. január 13., Berlin: Olaf Scholz (SPD) német kancellár. Fotó: Andreas Gora / DDP POOL / dpa Picture-Alliance via AFP)

20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.