Tovább blokkolja Kijev NATO-tagságát a kormány, csak akkor lesz változás, ha visszavonják az oktatási törvényt

2020. június 13., 14:40

Szerző: Árpási Bence

Mindaddig fenntartjuk a miniszteri szintű NATO–Ukrajna ülések vétózását, ameddig a kárpátaljai magyarság vissza nem kapja korábban elvett jogait

– közölte a 168 Óra érdeklődésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára. Potápi Árpádot azután kerestük meg, miután kiderült, nem várható érdemi korrekció a sokat vitatott ukrán oktatási törvény ügyében. A kijevi kormány külügyminisztere egy pénteki tévéinterjúban azt mondta, nem fog további változtatásokat végrehajtani a 2017-ben elfogadott rendelkezésen a Magyarországgal való kompromisszum kedvéért. Dmitro Kuleba ugyanakkor jelezte, a Velencei Bizottság által javasolt módosítások megtörténtek.

A nemzetpolitikai államtitkár szerint a kárpátaljai magyarság jelenleg a legnehezebb helyzetben lévő nemzetrész, nemcsak a nehéz ukrajnai gazdasági helyzet miatt, hanem mert olyan jogsértések érték, amelyek egyetlen másik nemzetrészt sem.

„Elfogadhatatlan, hogy egy nemzeti kisebbséget megfosszanak az anyanyelvi oktatáshoz való jogától,

ez gyakorlatilag a nemzeti közösség ellehetetlenítése.”

– fogalmazott Potápi Árpád.

Egyúttal emlékeztett Szijjártó Péter tegnapi nyilatkozatára, amelyben azt mondta, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter legutóbbi budapesti látogatásakor korrekt és baráti hangnemben zajlottak a tárgyalások.

„Mi őszintén bízunk abban, Ukrajna részéről az ígéreteket végre tettek is követik és

a két ország közötti vitás kérdések minél előbb megnyugtató módon rendeződnek.”

– zárta nyilatkozatát a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.