Újabb országban került veszélybe a kedvezményes nyugdíjkorhatár

A német ellenzéki CDU eltörölné a korkedvezményt, és 65 évről 67 évre emelné a nyugdíjkorhatárt.

2023. június 1., 11:41

Szerző:

Németországban az érvényben lévő szabályozás szerint 65 évről fokozatosan 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, de aki 45 év munkaviszonyt tud igazolni, továbbra is nyugállományba vonulhat 65 évesen. A 2014-ben a tartósan biztosítottak számára életbe léptetett, a 63. életévhez kötött korkedvezményes nyugdíj rendszere sem változott. A érintettek számára ez a kedvezmény még levonással sem jár – írja az Infostart.

Ennek megszüntetésére terjesztett elő javaslatot a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU). A párt szerint ez a fajta kedvezményes nyugdíj a jólétet emészti fel, és mindennek árát a jövő generációja fizeti majd meg.

A párt parlamenti frakcióvezető-helyettese, Jens Spahn a szakképzett munkaerő hiányára utalt, és erre hivatkozva a kedvezmény azonnali hatállyal történő eltörlését sürgette. Szavai szerint a lehetőséggel élő korábbi szakmunkások most rendkívüli módon hiányoznak.

A szövetségi népességkutató intézet korábban végzett felmérése szerint növekszik azoknak a száma, akik már 63 éves korban nyugdíjba vonulnának.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Unsplash.com)

 

Moszkva és Phenjan közt átfogó katonai együttműködés kezd kialakulni: Észak-Korea nagy mennyiségű lőszerrel támogatja az orosz haderő Ukrajna elleni háborúját, Oroszország pedig védelmi szövetséget kötött az ázsiai állammal és elkezdett nekik korszerű haditechnikai vívmányokat szállítani. Mindeközben videófelvételek bizonyítják, hogy észak-koreai katonák vannak Oroszországban.

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.