Terrorista vérnyugdíjasokról tartott sajtótájékoztatót az orosz belügy

Az orosz Belügyminisztérium szerint ukrán kémek orosz nyugdíjasokat zsarolnak, hogy gyujtogatásos terrortámadásokat kövessenek el az országban.

2023. augusztus 8., 20:47

Szerző:

Ukrán telefonos zsarolók veszik rá az orosz nyugdíjasokat, hogy oroszországi toborzóirodákat támadjon meg, közölte az orosz belügyminisztérium sajtótájékoztatóján. A bejelentés szerint az ukrán telefonos zsarolók fogságba esett hozzátartozóik életével fenyegetik a nyugdíjasokat, így veszik rá őket a belföldi terrorizmusra, avagy Oroszországban dolgozó ukrán kémek fenyegetik meg azzal, hogy ellopják megtakarításait, de lehetőség van annak visszaszerzésére, ha végrehajtják a támadásokat.

A felgyújtandó célpontot az ukránok határozzák meg a módszer ismertetése szerint, majd azt a zsarolt nyugdíjas gyújtja fel a megbízásukra. Ezek a célpontok lehetnek toborzóirodák, más katonai, vagy közlekedési szempontból fontos létesítmények.

A mnisztérium közölte, az összes zsarolással kapcsolatos ügyet komolyan veszik és vizsgálják, az elkövetők személyazonosságának megállapítása pedig folyamatban van. Noha annyi igaz a bejelentésből, hogy 2022. február 24., azaz Ukrajna orosz megszállásának megindulása  óta számos hasonló támadás történ Oroszországban, ezek nagy részének elkövetői továbbra is ismeretlenek. A telefonos zsaroló-sztoriról viszont egyelőre csak az orosz kormány beszélt, független források nem.

(Kiemelt kép: egy orosz gyújtogatás feltehetően nem nyugdíjas elkövetője egy biztonsági kamera felvételén. Forrás: Fontanka.ru, Twitter)