Óriási nyugdíjemelést jelentett be a kormány

Csaknem húsz százalékkal növelik a nyugdíjakat déli szomszédunkban, Szerbiában.

2022. június 18., 08:58

Szerző:

 2023 januárjától a nyugdíjak 19,1 százalékkal fognak emelkedni – jelentette be Ana Brnabić kormányfő a Szerb Haladó Párt elnökségi ülése után csütörtökön – írja a Magyar Szó.

Brnabić  „Szerbia történetének legnagyobb emelése” reális, és a közadósság ezzel együtt is a GDP 60 százaléka alatt marad. A minimálbért 12-14 százalékkal emelik majd.

Aleksandar Vučić államfő szerdán 18,2 százalékos, Ana Brnabić kormányfő egy nappal később 19,1 százalékos nyugdíjemelésről beszélt – Siniša Mali pénzügyminiszter magyarázata szerint ez a szám attól függ, hogy az első emelésre október vagy november 1-én kerül-e sor, de mindkét esetben azonos abszolút összegről lesz szó.

Mali emlékeztetett arra, hogy jelenleg Szerbiában 264 euró az átlagnyugdíj, az emeléssel ez az összeg 318-320 euró lesz. Az új kormány mandátumának a végére 450-500 eurós átlagnyugdíjat és 1000 eurós átlagbért ígér – ez utóbbi szerinte már a jövő év végére el fogja érni a 710 eurót – írja a lap.

 (Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Unsplash.com)

16:37

A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB) a svájci Luganóban az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett konferencián, amelyen részt vesz többek között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is.

16:20

Egy hét alatt csaknem kétszeresére emelkedett Romániában a koronavírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, az egészségügyi miniszter szerint pedig még legalább egy hónapig a járványgörbe további meredek emelkedésére lehet számítani.