Novemberben ismét a magyar jogállamiság lesz a téma az EU-ban

Az eljárás öt éve indult a Sargentini-jelentés elfogadásával, amely 12 kritikus hiányosságot állapított meg a magyar jogállamiságban. És miután Magyarország nem előre ment, hanem hátra: berobbanhat az atombomba. 

2023. október 10., 11:17

Szerző:

Az EU-tagállamok miniszterei várhatóan novemberben tűzik napirendjükre ismét a magyarországi demokrácia és jogállamiság helyzetét az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás keretében. Az eljárás öt éve indult a Sargentini-jelentés elfogadásával, amely 12 kritikus hiányosságot állapított meg a magyar jogállamiságban.

Azóta annyi történt, hogy minden félévben egyszer tárgyalnak a magyarországi helyzetről, elvileg kötelező ajánlásokat fogalmazhatnának meg a tagállamok, de erre eddig nem került sor. Az eljárás vége akár a magyar Európa Tanácsi szavazati jog felfüggesztése is lehet, ezért hívják atombombának a hetes cikk szerinti eljárást – írja a Portfolio.

Didier Reynders, az Európai Bizottság (EB) igazságügyi biztosa az EP állampolgári jogi bizottságában hétfőn egy kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy óvatosnak kell lenni az ajánlások erőltetésével, mert azokat csak a tagállamok négyötödének az egyetértésével lehet elfogadni, ami miatt veszíthetnek az erejükből. Ezért hatékonyabbnak tartja a kondicionalitási eljárást (ez a jogállamisági mechanizmus hivatalos neve), mert ahhoz csak minősített többség kell a tagállamoktól. Egy másik – de a kondicionalitási eljárással összefüggő – procedúra, a horizontális feljogosító feltételek révén Magyarország számára jelenleg a teljes, 22 milliárd eurós kohéziós büdzsé elérhetetlen a Bizottság tavaly év végi döntése értelmében. Az ősz óta többször is olyan hírek jöttek Brüsszelből, hogy az igazságügyi reform teljesítését hamarosan megállapíthatja az Európai Bizottság, így heteken belül megnyílhatna 13 milliárd eurónyi forrás lehívhatósága.

Az Európai Bizottság szeptember végén pótlólagos kérdéseket küldött Budapestre, amelyekre még nem érkezett válasz – erősítette meg a Népszavának hétfőn Didier Reynders, aki nem kommentálta, hogy pozitív vagy elmarasztaló megállapításra jut majd a végrehajtó testület. Az egyelőre kérdés, hogy a hetes cikk szerinti eljárást hova léptetik tovább: várhatóan a tagállamok között nem lenne konszenzus az ügyben. Lengyelország biztosan, Szlovákia valószínűleg nem szavazná meg ezt.

(Kiemelt képünkön:  Az Európa zászló vagy európai zászló az Európa Tanács CoE és az Európai Unió EU jelképe. Fotó: Nicolas  Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)