Őrizetbe vettek egy feltételezett orosz kémet Norvégiában

A norvég rendőrség hétfőn őrizetbe vett egy feltételezett orosz kémet a sarkvidéki Tromsö városában – jelentette kedden az NRK közszolgálati televízió az északi ország PST nevű titkosszolgálatára hivatkozva.

2022. október 25., 16:59

Szerző:

A feltételezett orosz kém, aki tavaly óta tudósként dolgozott Tromsö egyetemén, brazil állampolgárnak mondta magát, de a rendőrség szerint valódi személyazonossága orosz – számolt be az NRK. Hedvig Moe, a PST helyettes vezetője az NRK-nak azt mondta, hogy a férfi veszélyt jelent az ország alapvető nemzeti érdekeire, és ezért ki kell utasítani Norvégiából.

A beszámolók szerint a fogvatartott egyebek között a hibrid hadviseléssel kapcsolatos kutatásokat végzett. A NATO-tag Norvégia az Északi-sarkvidéken határos Oroszországgal, és Moszkva Ukrajna elleni háborújának megindítását követően fokozta biztonsági intézkedéseit.

Norvégia együttműködött más országok biztonsági szolgálataival is az ügyben – közölték.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: Lise Åserud / NTB / AFP)

Tegnap 18:55

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál - közölte vasárnap hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma.