Őrizetbe vették a minszki tüntetések hősét, egy 73 éves asszonyt

Kitépték a kezéből a zászlóját. Sok társát is letartóztatták.

2020. szeptember 19., 17:18

Szerző:

A minszki tüntetések egyik hőse a 73 éves Nina Bahinszkaja, akinek őrizetbe vételéről videókat posztoltak a Twitteren: 

 

Bahinszkaja a tüntetések egyik arca, hőse, egy békés tüntetésről lett elszállítva. Kezéből kitépték a zászlót.  

A nő többször is ikonikus felvételeken volt látható, például beállt egy katonai teherautó elé. Bahinszkaja már a szovjet idők végén is tüntetett. 

 

És nem ő volt az egyetlen, akit elvittek a rendőrök. A fehérorosz rendőrség több száz kormányellenes tüntetőt őrizetbe vett szombaton Minszk belvárosában - közölték szemtanúk, írja az MTI.

    Becslések szerint mintegy kétezer ember követelte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását. A többségében nőkből álló demonstrálók útját elállták a rendőrök, akik aztán egyesével emeltek ki embereket a tömegből. Szemtanúk szerint egy eszméletlenül heverő nőt mentővel szállítottak el a tüntetés helyszínéről.

    Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-ei elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.