Nigériai vallási küldöttség: a nigeri junta nyitott a diplomáciára

A nigeri junta nyitott a diplomáciára, hogy feloldják a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségével (ECOWAS) kialakult patthelyzetet – közölte vasárnap a Niameyben tárgyaló nigériai vallási küldöttség.

2023. augusztus 13., 19:11

Szerző:

A muszlim ulémák – hittudósok – látogatásának hátterében az áll, hogy az ECOWAS igyekszik minden lehetőséget kimeríteni a nigeri polgári kormányzás helyreállítására, de Mohamed Bazoum nigeri elnök július 26-án történt elmozdítása nyomán nem zárt ki egy esetleges katonai beavatkozást sem. A békés rendezés iráni törekvés jeleként Bola Tinubu nigériai államfő, aki egyben az ECOWAS soros elnöke is, szombaton jóváhagyta a vallási küldöttség útját. A delegációt a junta vezetője, Abdourahamane Tiani is fogadta. A megbeszélés a küldöttséget vezető Abdullahi Bala Lau sejk szerint több órán át tartott. „Azt mondta, hogy nyitva tartják ajtajaikat a diplomácia és a béke előtt az ügy rendezése végett” – közölte Lau.

Tiani sajtójelentések szerint Niger és Nigéria történelmi kapcsolatait méltatta, mondván, hogy testvéri országok között barátsággal kell megoldani a nézeteltéréseket, amit többen úgy értékeltek, hogy nyitott a diplomáciai megoldás felé. Az ECOWAS parlamentje szombati virtuális rendkívüli ülésén határozott arról, hogy egy saját tárgyalóküldöttséget hoz létre a nigeri hadsereggel való egyeztetésekhez – ismertette vasárnap a Voice of Nigeria rádió. A junta ugyanakkor mindeddig nem akart szóba állni az ECOWAS delegációival.

(Kiemelt képünkön: Bola Ahmed Tinubu, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) elnöke és Nigéria elnöke (balra) beszélget Omar Tourayval, az ECOWAS Bizottság elnökével (jobbra) az ECOWAS állam- és kormányfői rendkívüli ülésén Abujában. Fotó: KOLA SULAIMON / AFP)