Egy Netanjahu-karikatúra miatt megválik munkatársától a Guardian

Steve Bell negyven éven át meghatározó alkotója volt a neves brit lapnak.

2023. október 16., 19:02

Szerző:

Kirúgta karikaturistáját a The Guardian egy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökről készített rajz miatt – közli a BBC híre nyomán a Népszava.

A karikatúrán Netanjahu egy bokszkesztyűt visel, miközben egy szikét tart saját hasa felett, a bőrén pedig egy, a Gázai övezet határvonalát mutató vágás látható. Egyúttal az izraeli kormányfő azt mondja, hogy „Gáza lakói, azonnal kifelé!”

A karikatúra sokakban Shakespeare Velencei kalmárját idézi, de Steve Bell a BBC-nek azt mondta, a rajzot valójában David Levine Lyndon B. Johnsonról készült karikatúrája ihlette, amelyen az egykori amerikai elnök egy Vietnam alakú heggel látható.

Hozzátette: a The Guardian lépésének semmi értelme, mivel a rajzán nincs utalás Shakespeare művére. A képen ráadásul jegyzi is, hogy „David Levine nyomán”.

Steve Bell munkakapcsolatát nem azonnal szakítja meg a lap, némi kompromisszumként értékelhető, hogy – a jelen döntés szerint – áprilistól nem hosszabbítják meg a szerződését.

(Kiemelt kép: Steve Bell Netanjahu-karikatúrája. Forrás: Post Cummings Effect FB-oldal)

 

15:21

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.