Három német párt tárgyal a kormányalakításról

Az SPD, a Zöldek és FDP.

2021. október 7., 21:30

Szerző:

Megkezdődtek csütörtökön a szeptember végi szövetségi parlamenti választáson győztes Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormányalakítási tárgyalásai a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP), írja az MTI.

Lars Klingbeil, a szociáldemokraták főtitkára az első tárgyalási fordulót követően kijelentette, hogy – tekintettel a jól zajlott megbeszélésekre –a három párt hétfőn folytatja a kormányalakítási egyeztetéseket. Mint mondta, a hétvégét arra fogják felhasználni, hogy előkészítsék a jövő heti intenzív tárgyalásokat. Hozzátette: hétfőn, kedden és pénteken terveznek ismét összeülni. A megszakítást Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje amerikai útjával magyarázta, aki német pénzügyminiszteri tisztségében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi ülésszakán vesz részt. 

Michael Kellner, a Zöldek szövetségi ügyvivője a csütörtöki egyeztetéseket követően kölcsönös bizalomról beszélt. Volker Wissing, az FDP főtitkára pedig arról számolt be, hogy a szabaddemokraták elnöksége egyhangúlag támogatta, hogy „mostantól megkezdjék a formális, elmélyített kormányalakítási tárgyalásokat” konkrét témakörök megvitatásával. Értesülések szerint az előzetes egyeztetések legfeljebb tíz napot vehetnek majd igénybe.

Volker Wissing a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak azt mondta a nap folyamán, amennyiben zátonyra futnának a megbeszélések a szociáldemokratákkal, úgy pártja továbbra is nyitott marad a Jamaica-koalícióra, vagyis a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének kormányalakítására a Zöldekkel és az FDP-vel.

A szeptember 26-i választáson az SPD a szavazatok 25,7 százalékát gyűjtötte össze, a második a CDU/CSU szövetsége lett, amely története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett. A két párt folytathatná a 2013-ban kezdett közös kormányzást, azzal a különbséggel, hogy nem az SPD, hanem a CDU/CSU lenne a kisebbik koalíciós partner. Ezt azonban egyikük sem szorgalmazta, ezért a szociáldemokraták a 14,8 százalékkal a harmadik helyen álló Zöldeket és a 11,5 százalékkal negyedik liberális FDP-t igyekeznek megnyerni koalíciós partnernek. Ez lenne az első, három pártból álló német szövetségi kormány a második világháború óta.

Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének kancellárjelöltje csütörtökön megerősítette, hogy a kereszténydemokraták továbbra is a Jamaica-koalícióra törekednek, vagyis a CDU/CSU szövetségének kormányalakítására a Zöldekkel és az FDP-vel, viszont jelezte: szükség esetén lemond a CDU pártelnökségéről, hogy segítse a Jamaica-koalíció személyi akadályainak esetleges elhárítását. Laschet bejelentette, hogy a kereszténydemokraták történelmi választási veresége nyomán összehívják a CDU tisztújító kongresszusát is. Ennek idejét és helyét egyelőre nem ismertette.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

 

 

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.