Németország fegyverek helyett katonai sisakokkal segíti Ukrajnát

A német védelmi miniszter kiállt az álláspontjuk mellett . 

2022. január 27., 17:37

Szerző:

Több mint 20 orosz haditengerészeti hajó kezdett katonai gyakorlatot szerdán a Fekete-tengeren. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint ez egy előre eltervezett kiképzéssorozat része, írja az Euronews.

A portál helyszíni tudósítója szerint Ukrajna igyekszik kisebbíteni az orosz manőverek veszélyét. Az ukrán politikusok higgadtságra intenek. A külügyminiszter is megerősítette az Euronewsnak, hogy az orosz katonák jelenlegi létszáma nem elegendő egy teljeskörű támadáshoz. 

Németország múlt héten azt nyilatkozta, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnának, amit az ukrán külügyminiszter Dmitro Kuleba sérelmezett„Németország nyilatkozata, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnának, ellentmond Ukrajna általa kinyilvánított támogatásának, és nem felel meg a két ország közötti viszony szintjének”

Christine Lambrecht német védelmi miniszter kiállt a német kormány döntése mellett, miszerint halálos fegyvereket nem küldenek Ukrajnába.

„A német kormány egyértelműen állást foglalt amellett, hogy nem küldünk fegyverszállítmányokat válságövezetekbe, mert nem akarjuk tovább szítani az ott lévő konfliktusokat. Úgy gondolom, ez a helyes út ebben az esetben is”

– mondta Lambrecht. Hozzátette, Németország azzal fejezi ki szolidaritását, hogy 5 ezer katonai sisakot küld Ukrajnába az ukrán nagykövetség kérésére. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.