Nem vonhatók felelősségre a Covid-osztályon besegítő romániai orvosok

Bukarestben és környékén terjed leginkább a járvány, mégsem helyezik vesztegzár alá a román fővárost. Az intenzív covidos ágyak kihasználtsága több mint 90 százalékos.

2021. március 26., 18:27

Szerző:

Nem vonhatók felelősségre műhibáért Romániában a veszélyhelyzet idején koronavírusos betegek kórházi ápolásában segédkező, de megfelelő szakképesítéssel nem rendelkező orvosok – írja az MTI. Az egészségügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendeletet csütörtök esti ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter elmondta: nagyon sokszor elhangzik, hogy növelni kell az intenzív terápiás ágyak számát a Covid-kórházakban, mintha csak bútordarabokról lenne szó. A legnagyobb probléma nem a műszaki felszerelés, hanem a szakképezett egészségügyi személyzet hiánya.

Andrea Moldovan egészségügyi államtitkár hozzátette: nem merül fel, hogy az intenzív terápián ápolt súlyos betegeket olyan orvosokra bíznák, akiknek semmilyen szakképesítésük nincs, de a belgyógyászok, allergológusok, immunológusok, gerontológusok felkészültsége kiterjed a heveny vírusos tüdőgyulladásra, és más szakképesítésű orvosok is képesek ellátni egy előre meghatározott módszertan szerint a kevésbé súlyos állapotú koronavírus-fertőzötteket.

Az utóbbi hetekben 1498-ra bővült a Covid-kórházakban és részlegeken rendelkezésre álló intenzív terápiás helyek száma, ezek közül a pénteki jelentés szerint 1364 (91 százalék) volt foglalt. A leggyorsabban továbbra is a fővárost körülvevő Ilfov megyében, illetve Bukarestben terjed a fertőzés, a hatóságok azonban vonakodnak vesztegzár alá helyezni a fővárost.

A román kormány ehelyett országos szigorításokról döntött: vasárnaptól meghosszabbodik az éjszakai kijárási tilalom, és korlátozzák az üzletek nyitvatartását azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzések terjedési üteme.

(Kiemelt kép: Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztens kérdez ki egy érkező beteget a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-án. Fotó: MTI | Veres Nándor)