Joe Biden elmondta, mit tenne, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát

Az Egyesült Államok elnöke nem „köntörfalazott”.

2021. december 8., 20:52

Szerző:

Nem szerepel a lehetőségek között az, hogy az Egyesült Államok csapatokat telepítsen Ukrajnába elrettentésként egy esetleges orosz invázió ellen – jelentette ki szerdán Joe Biden amerikai elnök. Az MTI szerint Biden egyben reményét fejezte ki, hogy péntekig bejelentheti egy találkozó megtartását Oroszországgal. 

Az amerikai elnök elképzelései szerint több magas szintű megbeszélést tartanának Oroszországgal és az Egyesült Államok legalább négy fő észak-atlanti szövetségesével, „megvitatva nagy vonalakban Moszkva NATO-val kapcsolatos aggodalmait, illetve azt, hogy tudnak-e megoldást találni a hőmérséklet lecsökkentésére a keleti front mentén”.

A Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján Biden elmondta, hogy világossá tette orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak keddi, csaknem kétórás telefonbeszélgetésük alkalmával, hogy addig soha nem látott gazdasági szankciókkal járna, ha Oroszország megszállná Ukrajnát. Hozzátette: bízik abban, hogy Putyin vette az üzenetet.

„Nem köntörfalaztunk. Egyértelművé tettem: ha megtámadná Ukrajnát, az olyan súlyos gazdasági következményekkel járna, amilyeneket sem ő, sem más nem látott még”

– húzta alá az amerikai elnök.

Biden világossá tette, hogy az Egyesült Államok segíteni fog Ukrajnának védelmi képességei fejlesztésében. Mindazonáltal kijelentette azt is, hogy Washingtonnak erkölcsi és jogi kötelessége megvédeni NATO-szövetségeseit, de ez a kötelezettsége nem terjed ki Ukrajnára.

(Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond  Fehér Ház termében 2021. december 5-én. Fotó: Nicholas Kamm / AFP)

20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.