Nem lennénk most a norvégok helyében – az Orbán kormány visszavág

30 év után most először nem lesz közös zárónyilatkozat az Európai Gazdasági Térség országainak a kormány jóvoltából.

2021. november 24., 13:23

Szerző:

Három évtized után most először nem lesz közös zárónyilatkozat az Európai Gazdasági Térség (EGT) országainak együttműködéséről. Orbánék vétója az első visszavágás Norvégiának. Magyarország megakadályozza, hogy az EGT országai szerdai brüsszeli találkozójukon közös közleményt fogadjanak el – írja a Népszava értesülései alapján.

Mint írja a hírportál,

ez lesz az első eset, hogy az – Európai Unió tagállamait, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát magában foglaló – formáció csaknem 30 éves történetében, hogy a résztvevőknek nem sikerül zárónyilatkozatot jóváhagyniuk az együttműködésük fejlesztéséről.

A források szerint a kormány lépése visszavágás lehet Norvégiának, amiért a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban nem nyújtott támogatást Magyarországnak a Norvég Alapból. Ennek az volt az oka, hogy Norvégia nem tudott megegyezni a kormánnyal a civileknek járó források elosztásáról.

„A magyarok túszul ejtették a közös nyilatkozatot, hogy ezzel befolyásolják a Norvég Alapról szóló kétoldalú vitájukat Norvégiával. Minden utat elzártak a kompromisszumhoz”

– fogalmazott a Népszavának egy tagállami diplomata.

Az Európai Gazdasági Térség országainak képviselőinek minden döntést egyhangúan kell meghozniuk, különben, ha egy szavazat is hiányzik, az a nyilatkozat vagy megállapodás elnapolásához vezet. Tovább nehezíti az ilyen „napolásokat”, hogy a képviselők évente kétszer ülnek össze Brüsszelben.

A szerdai ülést előkészítő tárgyalásokon megtorpedózott deklarációnak inkább politikai, mintsem gyakorlati jelentősége van – fogalmazott a Népszava.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke fényképezkedik a visegrádi csoport államfői találkozóján a lengyelországi Katowicében 2021. június 30-án. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.