Nem folytatja munkáját a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet Afganisztánban

Még az észak-afganisztáni térségben vannak munkatársaik, de nincsennek életveszélyben. 

2021. augusztus 16., 14:39

Szerző:

A Magyar Ökomenikus Segélyszervezet (MÖSZ) felfüggesztette munkáját Afganisztánban, ahol a tálibok újra átvették az irányítást az ország felett. A MÖSZ vezetője Gáncs Kristóf azt nyilatkozta a hvg-nek, hogy az elmúlt években egyre inkább érezhető volt a tálibok erősödése. A segélyszervezet húsz éve dolgozik Afganisztánban. A MÖSZ-nek dolgoznak helyiek Afganisztánban, az ő működésüket leállította a budapesti központ. A segélyprogramokat is leállították. Az ázsiai országban nem dolgoznak magyarok jelenleg.

Gáncs Kristóf az interjúban hozzátette, hogy: „A munkatársainktól nem jött még olyan információ, hogy közvetlen veszélyben lennének, de nehéz nekik. Ez egy törékeny helyzet, napról napra, óráról órára változhat, tehát bizonytalan a helyzet. Vannak mindenesetre forgatókönyveink a különböző helyzetekre, de arról, hogy kivonulunk-e az országból, illetve kimenekítjük-e a helyi alkalmazottainkat és a családtagjaikat, korai még beszélni” – nyilatkozta Gáncs Kristóf, hozzátéve: most is folyamatos kapcsolatban állnak a helyi munkatársaikkal.”

A MÖSZ úgy látja, hogy akkor sem zárul eredménytelenül a munkájuk, ha ki kell vonulniuk Afganisztánból. A segélyszervezet főként fejlesztési munkálatokat végzett az országban. Elképzelhető az is, hogy az Észak-Afganisztánból a menekültek Üzbegisztán felé hagyják majd el az országot. Az Ökomenikus Segélyszervezetnek jó kapcsolatai vannak Üzbegisztánban, emiatt onnan akár folytathatják is a megkezdett munkát a jövőben. 

(Kiemelt kép: Burkát viselő afgán asszonyok ülnek élelmiszercsomagok mellett egy segélyosztóhelyen az északnyugat-afganisztáni Herátban 2020. május 18-án, a koronavírus-járvány idején. Fotó: Dzsalil Rezaji / MTI/EPA)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.