Nem bírnak az oroszok Bahmut védőivel

Az Ukrajnát támadó orosz erők „sikertelen rohamműveleteket hajtottak végre” a Donyeck megyében lévő Bahmut város és környéke ellen hétfőn – írta esti harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

2023. március 7., 09:11

Szerző:

Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy az orosz csapatok egy nap alatt mintegy 130-szor nyitottak tüzet az ukrán katonák bahmuti állásaira. Szavai szerint az orosz hadsereg most a legjobb egységeit ehhez a városhoz irányította, és ott összpontosítja tüzérségének tűzerejét. 

A vezérkar a jelentésben kitért arra, hogy az ukrán légierő hétfőn 12 csapást mért az orosz erők bázisaira, valamint egy légvédelmi fegyverrendszerükre. Az ukrán rakéta- és tüzérségi csapatok három orosz koncentrációs területre és egy légvédelmi fegyverre mértek csapást. Eközben az orosz erők 42 légi- és öt rakétatámadást hajtottak végre, valamint tíznél többször nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel. 

A támadó műveleteket az orosz erők – a korábbi napokhoz hasonlóan – főként a Harkiv megyei Kupjanszk, valamint Donyeck megyében Bahmut mellett Liman, Avgyijivka és Sahtarszk térségében összpontosítják – derül ki a jelentésből.

(Kiemelt képünk: Egy ukrán katona készülődik a harcra a donyecki területen fekvő Bahmut városában 2023. március 3-án. Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.