Két bálna megy a sivatagban, és ez nem vicc

43 millió évvel ezelőtt élt, még négylábú ősbálna kövületeire akadtak Egyiptomban.

2021. augusztus 30., 14:09

Szerző:

Egyiptom nyugati részén egy sivatagban 43 millió éves négylábú bálnafajt azonosítottak – írja a BBC nyomán a Telex. Ezt a sivatagot sok millió éve még óceán borította, van esély arra, hogy más fosszília is előkerülhet.

A tudósok azért nevezték el anubisnak a most felfedezett bálnát, mert a feje hasonlít az ősi egyiptomi sakálfejű istenhez. 2019-ben Peruban is találtak már négylábú bálnakövületet – a kutatók szerint az a bálna még korábban, 47 millió évvel ezelőtt élt –, a mostani lelet csak alátámasztja, hogy a bálnák ősei szárazföldön is jól elboldogultak, és csak később lettek tengeri emlősök.

A most felfedezett bálna 600 kilós lehetett, erős állkapoccsal rendelkezett, és három méter hosszúságúra nőtt meg.

(Egy másik négylábú ősi bálnafaj, a Maiacetus inuus csontváza a Smithsonian Intézet múzeumában Washingtonban. Fotó: Tim Evanson / Wikimedia Commons)

07:22

Elon Musk mégis megvásárolná a Twitter közösségi médiavállalatot, az eredeti 44 milliárd doláros vételáron, ha az eladó eltekint a peres eljárástól.

07:12

Malawi 28 körzetéből 22-ben jelentettek kolerás megbetegedéseket, a járvány kitörése óta száztizen vesztették életüket és 3891 fertőzöttet azonosítottak – közölte a délkelet-afrikai ország egészségügyi minisztere.

07:01

Irán kész nagyobb szerepet vállalni az energiapiacon, több országgal is tárgyal a gázexport lehetőségéről – mondta Ali Bakeri Káni iráni külügyminiszter-helyettes kedden Budapesten.